2023 m. Lietuvos savivaldybių tarybų rinkimai

Šių metų kovo 5 ir 19 dienomis vyksiantys dešimtieji Lietuvos savivaldybių tarybų rinkimai, kurių metu 2023–2027 m. kadencijai bus išrinkta 1 498 tarybų narių ir 60 merų, kurie neturi tarybos nario mandato.

Lietuvos savivaldybių tarybos, kurias sudaro savivaldybės tarybos nariai (vienas jų yra meras), yra renkamos ketveriems metams, remiantis visuotine ir lygia rinkimų teise. Teisę rinkti savivaldybės tarybos narius turi nuolatiniai šios savivaldybės gyventojai, kuriems rinkimų dieną yra sukakę 18 metų.

Rinkimų sistema

Savivaldybių tarybos yra renkamos naudojant mišriąją rinkimų sistemą: nariai renkami proporcinio atstovavimo sistema pagal partijų, koalicijų ar komitetų sąrašus, o merai nuo 2015 m. (iki tol meras buvo renkamas pirmame tarybos posėdyje) – daugumos atstovavimo sistema (vienmandatėse apygardose) dviem turais.Pirmajame ture kandidatas išrenkamas, jei surenka daugiau nei pusę balsų. Jei rinkimuose dalyvauja mažiau nei 40 proc. rinkėjų, kandidatas turi surinkti bent 20 proc. visų rinkėjų balsų. Jei pirmame ture nė vienas kandidatas nesurenka reikiamo kiekio balsų, antrame ture rinkėjai renkasi iš dviejų, daugiausia balsų pirmajame ture surinkusių kandidatų.[

Kandidatų kėlimas

Savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas nuolatinis šios savivaldybės gyventojas, kuriam rinkimų dieną yra sukakę 18 metų, o meru – Lietuvos Respublikos pilietis, kuris gali būti renkamas šios savivaldybės tarybos nariu. Savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas asmuo, kuris savo gyvenamąją vietą pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus deklaravo šios savivaldybės teritorijoje likus ne mažiau kaip 90 dienų iki rinkimų dienos. Nariu negali būti renkamas asmuo, kuris likus 65 dienoms iki rinkimų yra nebaigęs atlikti bausmę pagal teismo nuosprendį, teismo pripažintas neveiksniu, atlieka privalomąją karo arba alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą ar yra užsienio valstybės pilietis. Taip pat likus 65 dienoms iki rinkimų neišėjęs į atsargą ar pensiją profesinės karo tarnybos karys arba statutinės institucijos ir įstaigos pareigūnas, kuriam pagal specialius įstatymus ar statutus yra apribotas dalyvavimas politinėje veikloje, negali dalyvauti rinkimuose.

Savivaldybės tarybos narių skaičius

Savivaldybės tarybos narių skaičius priklauso nuo tos savivaldybės gyventojų skaičiaus: pvz. savivaldybėse iki 5 000 gyventojų (mažiausiose) renkama 15 tarybos narių, o savivaldybėse, kuriose yra daugiau kaip 500 000 gyventojų (didžiausiose), renkamas 51 tarybos narys.

Rinkimų kodekso įsigaliojimas ir pakeitimai

2022 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojęs Lietuvos Respublikos rinkimų kodeksas apibrėžia, kad meras nebeturi savivaldybių tarybų nario mandato, o jo kadencijų skaičius apribotas iki 3 kadencijų iš eilės. Taip pat kandidatams sutrumpintas terminas deklaruoti savo gyvenamąją vietą savivaldybėje – 60 dienų iki rinkimų dienos.

3 komentarai “2023 m. Lietuvos savivaldybių tarybų rinkimai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.