Ką reikėtų žinoti apie braškes

Jau sulaukėme pirmųjų braškių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad ne be reikalo braškės yra vienos populiariausių uogų pasaulyje, vertinamos ne tik dėl skonio, bet ir dėl savo maistinės vertės, kuri susijusi su tuo, kad jos – tikras mineralinių medžiagų šaltinis. Šios medžiagos labai naudingos ir senjorams.

Nors naudingos, bet skanaukime saikingai

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad braškės – ypač vertingos uogos, kurios turi puikių maistinių savybių ir sezono metu turėtų rasti vietą kasdieniame mitybos racione. „Senjorai, kurie nėra alergiški braškėms, gali vartoti jas kasdien, tik braškių kiekis neturėtų nutolti nuo rekomenduojamo vaisių kiekio dienai, kuris yra 300 gramų“, – primena gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, braškės labai vertinamos ir dėl to, kad jose yra nemažai polifenolių. Tai antiuždegiminėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos. Be to, braškėse yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio, kurie labai stiprina pagyvenusių žmonių organizmą.  Braškės taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų.

Pasak dietologės, atlikta nemažai klinikinių studijų, tyrusių  braškių vartojimą ir sergamumą pagrindinėmis pasaulyje paplitusiomis ligomis: „Įrodyta, jog žmonėms, kuriuos vargina širdies ir kraujagyslių ligos, metabolinis sindromas, nutukimas, nervų sistemos ligos ar diabetas, naudinga braškes įtraukti į savo kasdieninę mitybą.“ Tad senjorai turėtų atsižvelgti į šį patarimą.

Tinka ir desertams, ir salotoms

Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, kad braškes galima laisvai maišyti su kitais maisto produktais. Šios uogos puikiausiai tinka tiek karštiems patiekalams, tiek kepiniams, jos gali būti dedamos ir į salotas kaip papildomas skonį suteikiantis komponentas, bet labiausiai braškės tinka tarpiniam valgymui.

Gydytoja primena, kad braškių reikėtų vengti alergijų varginamiems senjorams, kitiems žmonėms, taip pat tiems, kuriems neseniai buvo atliktos žarnyno operacijos arba sergantiems virškinimo sistemos ligomis. „Tuomet dėl braškių vartojimo reikėtų pasitarti su gydytoju. Ir nors sklando nuomonė, kad per sezoną reikia vaisių ir uogų valgyti kuo daugiau, nes taip esą prisikaupsime naudingų medžiagų „į priekį“, tai nėra tiesa. Jos nesikaupia mūsų organizme. Todėl reikėtų išlaikyti raciono įvairovę nenutolstant nuo sveikatai palankių kiekių“, – pastebi gydytoja dietologė.

Kaip išsirinkti ir laikyti braškes 

Braškes namuose geriausia laikyti sandariame inde, šaldytuve, nes kontaktuojant su oru apvysta uogų paviršius. Todėl, nors dar būdamos kokybiškos, jos atrodo prasčiau.

Perkant braškes taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad jose nebūtų puvėsio ir mechaninių pažeidimų. Braškės – labai subtilios uogos, kurios greitai genda. Tačiau taip pat yra keletas gudrybių, kaip uogas išsaugoti kuo ilgiau. Nors paprastai pašaliname braškių kotelius, kad jas būtų galima kuo greičiau suvalgyti, pasirodo, kuo ilgiau braškes laikysime su koteliais, tuo ilgiau jos išliks šviežios. Kartais tik kai kurios dėžutėje esančios braškės būna sugedusios, todėl jas pašalinę, kad nesusiliestų su kitomis, likusias išlaikysite sveikas. Be to, braškių perteklių visada galima užšaldyti.

 

1 komentaras “Ką reikėtų žinoti apie braškes

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.