Ką senjorai turi valgyti rudenį?
Rudenį senjorams geriausia rinktis maistą, kuris stiprina imuninę sistemą, gerina sveikatą bei aprūpina organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Ruduo yra metas, kai daug šviežių vaisių ir daržovių pasiekia savo sezono piką, todėl tai puikus metas mėgautis gamtos, daržų, sodų gėrybėmis.
Daržovių nauda
Senjorams yra labai naudingos šakninės daržovės, kurios turtingos skaidulų, vitaminų ir mineralų. Morkose gausu vitamino A, kuris reikalingas akims ir imuninei sistemai. Burokėliai turi daug geležies, folio rūgšties ir antioksidantų, ši daržovė gerina kraujo apytaką. Saldžiosiose bulvėse yra daug vitamino C ir beta-karotino, kurie naudingi odai ir širdies veiklai.
Tamsios lapinės daržovės yra puikus antioksidantų ir vitaminų šaltinis. Kale kopūstai turtingi vitamino K, kuris svarbus kaulams ir kraujo krešėjimui. Špinatuose daug geležies ir magnio, kurie padeda išvengti nuovargio. Brokoliuose gausu vitamino C ir kalcio, kuris naudingas imuninei sistemai ir kaulams.
Moliūgai ir kitos panašios daržovės turi daug beta-karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Jie taip pat padeda išlaikyti gerą virškinimą dėl didelio skaidulų kiekio.
Uogos ir vaisiai – puikus vitaminų šaltinis
Rudenį turime savo išaugintų vaismedžių derlių, kurį vartodami galime organizmui suteikti daug naudingų medžiagų. Obuoliuose yra daug antioksidantų ir skaidulų, turinčių teigiamos įtakos geram virškinimui. Kriaušės – puikus skaidulų ir vitaminų šaltinis, gerinantis širdies veiklą. Slyvose gausu vitamino K ir kalio, naudingų kaulams bei virškinimo sistemai.
Pilno grūdo produktai
Pilno grūdo produktai, tokie kaip avižos, rudieji ryžiai ir Bolivinė balanda, senjorams yra būtini dėl skaidulų, kurie gerina virškinimą ir širdies veiklą. Jie taip pat suteikia ilgalaikės energijos, todėl padeda išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje.
Nepamirškite riešutų ir sėklų
Šie produktai yra turtingi sveikųjų riebalų, baltymų ir skaidulų, kurie naudingi širdžiai ir smegenims. Moliūgų sėklos turi daug cinko ir magnio, svarbaus imuninės sistemos veiklai. Graikiniuose riešutuose daug omega-3 riebalų rūgščių, padedančių kovoti su uždegimais ir gerinančių smegenų funkciją.
Pupelės ir ankštiniai
Tai puikus augalinių baltymų, skaidulų ir geležies šaltinis. Jie padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir gerina širdies veiklą.
Žuvys turinčios omega-3 riebalų rūgščių
Rudenį senjorams svarbu gauti omega-3 riebalų rūgščių, kurios sumažina uždegimus, palaiko širdies ir smegenų veiklą. Naudingiausios žuvys yra lašišos, skumbrės, sardinės.
Šildančios sriubos, vandens vartojimas
Išsivirkite sriubų, pasigaminkite troškinių, kurie šildo organizmą, yra lengvai virškinami. Nors rudenį yra vėsiau negu vasarą, tad gerti ne taip norisi, vis dėlto reikėtų gerti pakankamai vandens arba šiltų žolelių arbatų.
Subalansuota mityba, praturtinta rudeninėmis daržovėmis ir vaisiais, padės gerinti senjorų sveikatą, stiprinti imunitetą ir būti energingiems ir šaltuoju metų sezonu.