Kaip džiovinti grybus
Nors dar tik vasara, tačiau miškai jau padovanojo daugybę grybų. Socialiniuose tinkluose dalijamasi nuotraukomis, kuriose užfiksuoti krepšiai su baravykais, raudonikiais, voveraitėmis. Prisirinkus tokią daugybę rudakepurių, kyla rūpestis, kaip juos sėkmingai išlaikyti žiemai? Vienas būdų, kaip šių miško gėrybių pasilikti atsargai, yra grybų džiovinimas. Pateikiame ekspertų patarimų, kaip prisidžiovinti kepurėtųjų, kad jais galėtume gardžiuotis visus metus.
Kaip rudakepurius džiovinti lengviausia ir efektyviausia
Grybai turtingi baltymų, angliavandenių, skaidulinių medžiagų. Juose yra labai mažai riebalų, bet galima rasti mineralų, mikroelementų, kalio, fosforo, vario, seleno, C, D ir B grupės vitaminų, folio rūgšties. Norint šia maistine verte mėgautis visus metus, grybus patartina džiovinti. Tai vienas lengviausių ir efektyviausių konservavimo būdų, taip šios miško gėrybės puikiai išsaugo savo skonį bei aromatą. Svarbu tik džiovinimui ruošiamų grybų neplauti – užtenka nuvalyti, apipjaustyti, patartina juos rinktis sveikus. Nors šiam konservavimo būdui šiuo metu neretai naudojamos specialios džiovyklės, tačiau puikiai paruošimui tiks ir orkaitė.
Maisto gamybos ekspertai taip pat išskiria pagrindinius skirtumus tarp voveraičių ir baravykų džiovinimo. Anot jų, džiovinant voveraites, jos greitai praranda savo svorį ir 80–90 laipsnių temperatūroje gali būti paruoštos per 6–7 valandas. Tačiau nors baravykai irgi džiovinami pusdienį, šiems taikoma dar viena taisyklė – dėti į orkaitę juos patartina neplautus, tik lengvai nušluostytus drėgna servetėle.
Pateikiame kelis džiovinimo būdus, kai miško gėrybes galima paruošti lengvai, greitai ir be didesnių iššūkių.
Kaip kepurėtuosius džiovinti orkaitėje
Grybus sudėkite ant kepimo skardos. Tuomet orkaitę įkaitinkite iki 40 laipsnių, džiovinkite porą valandų. Vėliau grybus apverskite, palikite orkaitėje dar tiek pat laiko, tada padidinkite temperatūrą iki 60 laipsnių, papildomai džiovinkite apie valandą. Verta atkreipti dėmesį, kad džiovinant orkaitės durelės visada turi būti praviros. Taip kokybiškai išdžiovinti grybai bus švelnios, aksominės faktūros, šiek tiek lenksis paspaudus, bet netrupės. Kartu svarbu nepamiršti išdžiovintas miško gėrybes laikyti sandariai uždarytame inde – tokiu būdu jų neužpuls maistinės kandys.
Grybų džiovinimas specialioje džiovyklėje
Grybus nuvalykite, supjaustykite skiltelėmis. Gabalėliai turėtų būti 5–7 mm storio. Džiovinimui puikiai tinka ir storesni, tik rezultato laukti reikės ilgiau. Tuomet supjaustytas miško gėrybes sudėkite greta vienas kito ant džiovinimo padėklų, pasirinkite džiovinimo programą grybams. Džiovyklė temperatūrą ir proceso laiką kontroliuos automatiškai. Programai pasibaigus, bus galima mėgautis puikiai išdžiovintais grybais.
„Senjorams žinotina, kad juos reikėtų suvalgyti per 1–2 metus. Taip džiovinti grybai geriausiai išsaugo maistines ir skonio savybes bei aromatą, o vėliau visa tai po truputį praranda. Džiovinimui patys tinkamiausi yra baravykai, raudonviršiai, lepšiai. Jais gardinamos sriubos, padažai, troškiniai. Savo ruožtu kazlėkai, šilbaravykiai, kelmučiai apdorojami pajuoduoja, tačiau maistui yra puikiai tinkami, savo kvapo bei skonio nepraranda“, – teigia ekspertai.