Kaip laikyti maisto produktus šaldytuve

Šaldytuvą reguliariai valykite ir tvarkykite. Valyti tinka su actu ar priemonėmis, kurios dezinfekuoja. Kuo mažiau bakterijų, tuo maistas ilgiau bus šviežias. 

Dėdami produktus į šaldytuvą, laikykitės labai aiškios tvarkos. Pavyzdžiui, tuos produktus, kuriuos reikia kuo greičiau sunaudoti – dėkite akių lygyje, lentynos priekyje. Kuo giliau ir toliau bus produktai, tuo mažesnė tikimybė, kad sunaudosite juos laiku.

Visas praplėštas pakuotes sandariai uždarykite. Pagamintą maistą sudėkite į mažiausias dėžutes, ne tik uždenkite, bet ir sandariai uždarykite. Kuo mažiau oro cirkuliacijos ir deguonies kontakto su produktu – tuo ilgiau išvengsite rūgimo proceso.

Šaldytuve palaikykite teigiamą, 4–4,5 laipsnių temperatūrą. Žemesnėje temperatūroje lėčiau veisiasi bakterijos. Temperatūra įvairiose šaldytuvo vietose gali skirtis. Pavyzdžiui, kuo arčiau šaldymo elemento/sienelės – tuo šalčiau. Kuo arčiau durelių – šilčiau. Atkreipkite į tai dėmesį dėliodami produktus.

Daržovėms ir vaisiams būtina drėgmė. Kai kurie šaldytuvai technologijų dėka tai užtikrina specialiuose stalčiuose. Jei tokio neturite, daržoves laikykite dėžėse ar maišeliuose, kad jos negalėtų džiūti, tačiau jie neturi būti sandarūs, kad išvengtumėte pelijimo. Žalumynus ir salotas pamerkite į stiklinę ir statykite šaldytuve. Uogas užpilkite vandeniu stiklainyje, taip jos išsilaikys ilgiau.

Durelės – šilčiausia šaldytuvo vieta su dideliais temperatūrų svyravimais. Taigi čia vieta greitai naudojamiems ir nebijantiems temperatūrų svyravimų produktams: krienams, garstyčioms ir kitiems pagardams, taip pat – kefyrui, airanui, jogurtui. Tačiau tai ne vieta pienui, jei jį vartosite ilgiau nei kelias dienas.

Maistą laikykite peršviečiamuose indeliuose. Taip atvėrus dureles iš karto matysite pasirinkimą. Kuo mažiau matome – tuo mažesnė tikimybė, kad suvartosime laiku.

Nepergrūskite šaldytuvo. Pirkite tik tiek, kiek reikia artimiausioms dienoms. Kai prikrauname per daug, nematome, kas lentynų gilumoje ir tas maistas dažniausiai… sugenda.

Planuodami pirkinius, pirmiausia pasižiūrėkime, ką jau turime, kuriuos produktus reikia suvartoti per artimiausias dienas. Pagalvokite, ką galėtumėte pagaminti iš turimų produktų, o tada trūkstamus produktus dėkite į krepšelį.

Specialistai taip pat nurodo, kokių produktų šaldytuve nereikėtų laikyti. Tai –pomidorai, bulvės, svogūnai. Jame nepatartina laikyti ir riešutų sviesto, česnakų, riešutų ir sėklų, ropinių daržovių, nebent namuose labai karšta ir daržovę jau prapjovėte. Šaldytuve paprastai nelaikome  miltų bei grūdų, tačiau jei namuose veisiasi maistinės kandys, įdėjus į šaldytuvą taip būtų galima nuojų apsaugoti maisto produktus.

1 komentaras “Kaip laikyti maisto produktus šaldytuve

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.