Kaip parduotuvėje išsirinkti silkę
Jau seniai tapo tradicija, kad vienas populiariausių patiekalų ant Kūčių stalo – silkė. Ko tik neprigalvoja išradingos šeimininkės: ir tradicinės silkės – su morkomis, obuoliais, grybais, ir su egzotiškais priedais – mango, apelsinais, ančiuviais. Vis dėlto svarbiausia – kokia yra pati silkė. Jei ji bus neskani, kaži ar bet kokie pagardai pagerins jos skonį. Keli ekspertų patarimai, kaip parduotuvėje išsirinkti silkę ir ją laikyti namuose.
Šviežia silkė neturėtų skleisti jokio nemalonaus pašalinio kvapo
Pasak specialistų, šviežia silkė neturėtų skleisti jokio nemalonaus pašalinio kvapo. Šviežios silkės oda turėtų būti blizganti ir stangri, o žuvies mėsa standi bei elastinga, neatsiskyrusi nuo ašakų. Tuo tarpu sūdyta silkė turi būti malonaus kvapo, o jos spalva nepatamsėjusi ir nepageltusi.
Renkantis silkę taip pat rekomenduojama atkreipti dėmesį į jos įpakavimą. Nesvarbu, kaip silkė supakuota, tai turi būti atlikta kokybiškai ir hermetiškai, kad į produkto vidų nepatektų oras. Todėl jeigu matote ištekėjusį sūrymą, verčiau tokio pirkinio atsisakykite. Kokybiškos silkės sūrymas turi būti skaidrus ir permatomas, o štai surūgusio tampa tamsus, drumstas bei įgauna aitrų kvapą.
Kaip patikrinti, ar silkė kokybiška
Ar silkė yra kokybiška, galima patikrinti ir taip: paspauskite žuvies šoną pirštu arba šakute – jeigu duobutė išsilygins ir netrukus grįš į pradinę padėtį, silkė puikios kokybės, o jeigu įdubimas liks – ji jau pradėjusi gesti.“
Jei silkė šviežia ar atšildyta su galva, apie jos šviežumą galima spręsti iš šių pagrindinių kriterijų: ji neturi pašalinio kvapo, akys iškilios, ragena skaidri, žiaunos nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, oda blizganti ir stangri, o žvynai laikosi labai tvirtai.
Kaip silkę laikyti namuose
Ekspertai pataria, kaip silkę laikyti namuose. Išsirinkus tinkamą silkę, taip pat labai svarbu namuose ją tinkamai laikyti, kad ji nesugestų iki pradedant ją ruošti. Jeigu iš parduotuvės parsinešta silkė yra pakuotėje, ją atidarius rekomenduojama produkciją suvartoti kaip galima greičiau. Jei dalis sūrymo išteka, neapsemtų žuvų riebalai greitai oksiduojasi, gali pakisti spalva – tapti geltona ar rusva, pasikeisti kvapas ir skonis.
Nešviežia, pradedanti gesti silkė pasižymi gan būdingu amoniako kvapu. Tokių žuvų oda matinė, žvynai pilkšvi, savaime iškrentantys, žiaunos murzinai žalios, gali sklisti puvimo kvapas. Specialistai tvirtina, kad žuvys su įkritusiomis ir drumzlinomis akimis, išsipūtusiais ar suplyšusiais pilvais, ištižusiais viduriais, atsiskyrusiais nuo kaulų raumenimis, maistui netinka.
Nustatė pasibaigusio galiojimo produktų pardavimo tvarką - Senjorų svetainė