Kokias malkas naudoti kepsninei?

Grilyje kepti, dūmų aromato kupini pietūs ar vakarienė – neatsiejama šiltojo sezono dalis. Norint išgauti gardžiausią rezultatą, būtina žinoti esmines kepsninės naudojimo ir priežiūros taisykles. Ekspertai dalijasi patarimais, kokį kurą naudoti, kaip tinkamai įkurti ir prižiūrėti kepsninę, kad džiugintų skaniausias rezultatas.

Kokį kurą rinktis?

Pasak specialistų, kuro pasirinkimas, naudojant kepsninę, yra labai svarbus, mat nuo jo priklauso ne tik paties degimo temperatūra bei laikas, bet ir patiekalo skonis, kvapas.

Rinktis anglis patartina tada, kai siekiame patiekalą iškepti greitai. Nors medžio anglių degimo temperatūra yra aukšta, degimo laikas – gana trumpas. Senjorams žinotina, kad anglys puikiai tiks kepsninėje gaminant daržoves, žuvį, dešreles, kai kurias jūros gėrybes, tarkime, tigrines krevetes.

Renkantis malkas, senjorai gali eksperimentuoti su skoniu ir aromatu – jis priklauso nuo to, kokio medžio malkos bus pasirinktos. Labiausiai kepimui rekomenduojama naudoti beržo, juodalksnio, liepos, obels ar kitų vaismedžių malkas, kurios suteiks malonų aromatą ir sudarys puikias kaitros sąlygas.

Pavyzdžiui, obels malkos labiausiai tinka jautienos, kiaulienos, ėrienos ir vištienos kepimui – jos suteikia salstelėjusį, vaisių poskonį. Juodalksnio malkos – vienos labiausiai pamėgtos grilio entuziastų, tačiau dėl patiekalams suteikiamo saldumo ir švelnumo labiausiai tinka daržovėms ir jūros gėrybėms. Senjorams, norintiems kartumo ir šiek tiek intensyvesnio patiekalo skonio, patariama rinktis riešutmedį, o tiems, kurie mėgsta tradicinį dūmų aromatą – ąžuolo malkos taps puikiu pasirinkimu.

Jei kepimui bus naudojamos spygliuočių malkos, kurios pasižymi gausybe sakų, patiekalas turės specifinį kvapą ir skonį. Svarbu pažymėti, kad ruošiant maistą ant kepsninės, reikia naudoti kokybiškas, švarias ir tvarkingai paruoštas, sausas malkas.

Kaip prižiūrėti kepsninę?

Senjorams ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti ne tik į kuro pasirinkimą, bet ir tai, kokiu būdu užkuriama kepsninė. Renkantis kepimą ant anglių, vertėtų naudoti ekologiškus įdegtukus arba dujinį įdegiklį – pastarieji užima mažai vietos ir pravers keliaujant į gamtą.

Nemažai žmonių vis dar renkasi degimo skysčius, kad ugnis kepsninėje lengviau įsiliepsnotų, tačiau svarbu atsiminti, kad netinkamas jų naudojimas gali labiau pakenkti, nei padėti. Degimo skysčiai skirti apšlakstyti malkas prieš jas uždegant, tačiau jų negalima pilti siekiant padidinti kaitrą ar naudoti ant įkaitusių žarijų. Tokiu atveju ne tik pats maistas įgaus kartoką poskonį, bet gali grėsti apsinuodijimo tikimybė.

Siekiant išvengti galimo apsinuodijimo, senjorams vertėtų susirūpinti ir paties grilio priežiūra, ir tinkamu valymu. Vienas svarbiausių elementų, padėsiantis užkūrus kepsninę mėgautis dūmų aromatu, o ne svylančių nešvarumų kvapu, yra prietaiso išvalymas. Nepaisant kokio pobūdžio kepsninę turite, jai atvėsus, reikėtų išpilti pelenus ir drėgna valymo servetėle išvalyti vidų – jei kai kurios vietos neišsivalo, tam yra specialūs valikliai, kurie šį darbą palengvins.

Dar vienas itin svarbus aspektas – grotelių švara. Paprasčiausiai nuplauti jas vandeniu neužteks. Groteles reikėtų nušveisti šiurkščia kempine ar šepečiu. Jei jos valosi sunkiau, galima panaudoti specialiai grotelių valymui skirtą, riebalus tirpinantį valiklį, tačiau po to jas būtina perplauti vandeniu. Išvalytą kepsninę reikėtų laikyti sausoje, tamsioje vietoje, patogiausia – uždengtą specialiu gobelenu, kad jos nesulytų ir vėjas neprineštų įvairių nešvarumų.

stocksnap.io nuotr.

1 komentaras “Kokias malkas naudoti kepsninei?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.