Kopūstai – ne tik maistas, bet ir vaistas
Nors mūsų stalus po truputį užkariauja egzotinės daržovės, tačiau kaip ir anksčiau viena populiariausių daržovių – baltagūžiai kopūstai. Jie puikiai laikosi, šią daržovę taip pat galima rauginti, marinuoti, gaminti mišraines su kitomis daržovėmis. Ypač naudinga vartoti kopūstus šaltuoju metų laikotarpiu.
Kopūstų naudingosios savybės
Kopūstai turi mažai kalorijų ir daug ląstelienos, suteikiančios sotumo ir gerinančios virškinimą Tai – labai vertinga daržovė, nes joje gausu vitamino C, kurio kiekis kopūstuose išlieka nepakitęs ilgiau nei pusmetį po derliaus nuėmimo, vitaminų A, B1, B2, B6, P, K. Taip pat kopūstai turtingi įvairiais fermentais, kalio druska, juose yra daug fosforo, sieros, kalcio, mangano, magnio, geležies druskų, vario, organinių rūgščių, fitoncidų, nemažai jodo.
Jeigu kaitinate vaisius ir daržoves, juose esantys vitaminai suyra. Tuo tarpu saikingai termiškai apdorojant kopūstus, juose esančios askorbo rūgšties padaugėja, nes aksorbigenas virsta vitaminu C. Todėl kopūstų sultys yra dar ir puiki priemonė nuo avitaminozės, apsaugo nuo peršalimo ir gripo, kurie dažnai puola šaltuoju metų laiku.
Kopūstai pasižymi ir gydomosiomis savybėmis
Liaudies medicinoje kopūstų sultys laikomos puikia priemone, gydant žaizdeles, opeles, pūlinius. Jos taip pat padeda esant kepenų, blužnies, ir virškinamo trakto negalavimams. Šviežiai išspaustos sultys su cukrumi ar medumi lengvina kosulį, šalina užkimimą.
Kopūstų sultys naikina kenksmingus mikrobus ir mažina uždegimą. Jų gydomąsias savybes lemia mūsų organizmui naudingų mineralinių medžiagų gausa.
Šioje daržovėje – ir unikalusis vitaminas U
Šios daržovės sultyse yra ypatingo vitamino U. Specialistai teigia, kad šis vitaminas padeda išvengti opaligės, nes turi unikalių gydomųjų savybių, todėl veiksmingai gydo dvylikapirštės žarnos ir skrandžio gleivinę. Be to, vitaminas U saugo mūsų kepenis nuo riebalinės degeneracijos, gerina virškinamojo trakto veiklą, saugo nuo išsėtinės sklerozės vystymosi, šalina iš organizmo nuodus ir toksinus, padeda sergant alerginėmis ligomis. Vitamino U dienos norma yra 200 gramų, tuo tarpu 100 g kopūstų yra 150 g šio vitamino.
Specialistai teigia, kad nereikėtų pagerinti kopūstų sulčių druska, nes šis prieskonis mažina sulčių gydomąsias savybes. Išimtis – raugintų kopūstų sultys, kadangi rauginant kopūstus būtina dėti ir druskos.
Kopūstus galima ir kepti
Senjorų ruoštų valgių asortimentą gali papildyti ne tik tradiciniai, bet ir naujoviški patiekalai. Pavyzdžiui, populiarėja orkaitėje kepti kopūstai. Norint juos taip paruošti, šviežia daržovė supjaustoma stambiais griežiniais, apšlakstoma aliejumi arba ištirpintu sviestu, pagardinama mėgstamais prieskoniai bei trintu česnaku ir kepama apie pusvalandį karštoje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, orkaitėje. Taip iškepti kopūstai įgauna malonų kvapą, švelnią tekstūrą su traškiais kraštais ir tinka vartoti ne tik kaip garnyrą prie mėsos patiekalų, bet ir kaip lengvą užkandį.
Aguonos - šventiniam stalui - Senjorų svetainė
Mitybą pataria paįvairinti pastarnokais - Senjorų svetainė