Nusipirkote medaus ar medaus mišinio?

Nuėjote į parduotuvę ir nusipirkote geltonojo skanėsto stiklainį, ant kurio užrašyta ,,Medus“? Neapsirikite – gali būti, kad jūs įsigijote taip žymimą medaus mišinį. Tad kas yra tas medaus mišinys?  

Informacija – ant etikečių

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad medaus mišinys – tai medus, kuriame yra sumaišomas kelių šalių kilmės medus. Ant etikečių senjorai gali rasti tokias nuorodas:

,,ES medaus mišinys“ – reiškia, kad tai medus, pagamintas sumaišant kelių ES šalių bitynuose pagamintą medų (pvz. lenkiškas ir lietuviškas ar pan.);

,,Ne ES medaus mišinys“ nurodo, kad medus pagamintas sumaišant ne ES šalių bitynuose pagamintą medų (pvz. kinietiškas ir ukrainietiškas ar pan.);

,,ES ir ne ES medaus mišinys“ – medus pagamintas sumaišant ES šalių bitynuose pagamintą medų su ne ES šalių bitynuose pagamintu medumi (pvz. lietuviškas ir  kinietiškas ar pan.).

Kaip atpažinti medaus mišinį 

VMVT specialistai primena, patvirtintų tyrimais argumentų, kad gaminant medaus mišinius būtų išgautos ypatingos skoninės ar spalvinės medaus išskirtinės savybės – nėra.  Mišinių gamybai importuotas medus į fasavimo įmones atgabenamas jau sukietėjęs ir tam, kad būtų galima jį sumaišyti bei supilti į tarą, jį reikia šildyti (turi pasiekti 50 C temperatūrą). Tokio proceso metu medaus natūralumui ir vertingosioms savybėms yra daugiau ar mažiau pakenkiama. Toks medaus mišinys dažniausiai yra skystos konsistencijos, nesikristalizuoja,  gali būti susisluoksniavęs ir skirtingos spalvos.

Šiuo metu tokių mišinių ženklinimo reikalavimai leidžia  etiketės priekinėje dalyje nurodyti kad tai yra „Medus“, todėl pirkėjas dažnu atveju neišanalizuoja visos ženklinime pateiktos informacijos ir dažnai neatkreipia dėmesio, kad nusipirko medaus mišinį. Šiuo klausimu Lietuva kartu su keliomis ES šalimis pritarė Europos Komisijos pasiūlymui keisti medaus mišinių ženklinimo reikalavimus. VMVT pasiūlė,  kad sumaišytas skirtingų rūšių ir pagamintas skirtingose šalyse etiketėje būtų pavadintas, kaip „medaus mišinys“, o ne „medus“.

Taip senjorams bus paprasčiau atskirti, ką perka – medų ar medaus mišinį.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis medų 

Renkantis medų senjorams rekomenduojama atkreipti dėmesį į medaus galiojimo laiką, spalvą, konsistenciją ir net kvapą.

Medaus kokybė priklauso nuo to, kokiame regione rinktas medus, kokios gamtinės sąlygos, kiek intensyvi žemdirbystė, kokie vyrauja auginami augalai. Spalva ir sudėtis – priklauso nuo augalų, iš kurių bitės rinko nektarą. Medaus spalva taip pat gali priklausyti nuo metų laiko, bičių rūšies, korių senumo. Medaus spalva įvairuoja nuo bespalvės iki tamsiai rudos. Konsistencija gali būti skysta, klampi, iš dalies ar visiškai susikristalizavusi.

VMVT specialistai teigia, kad geriausia medų laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, sandariai uždarytuose stikliniuose induose. Patalpa, kurioje laikomas medus, turi būti sausa, gerai vėdinama, ne drėgnesnė kaip 60 proc.

Medų senjorai gali saugoti rūsyje, šaldytuve. Optimali yra 5–10 °C temperatūra. Nepatartina medaus laikyti cinko, vario, geležiniuose induose. Plastiko indeliuose medų reikėtų laikyti tik greitam vartojimui. Ilgam laikymui tinka tik subrandintas medus iš užakiuotų korių, kuriame drėgmės procentas neviršija 20 %.

Pagal standartus medui nėra nustatyto galiojimo termino. Galiojimo terminą nustato patys medaus gamintojai (dažniausiai tai 1 metai) ir ženklinimo etiketėje privaloma nurodyti „Geriausias iki … data“.

 

3 komentarai “Nusipirkote medaus ar medaus mišinio?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.