Šaltiena naudinga, tačiau valgyti reikia saikingai

Šaltiena yra tradicinis lietuvių patiekalas. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog šaltieną dėl kolageno baltymų verta įtraukti į savo mitybos racioną bei skanauti per šventės. Nors dažnai verdama  kiaulienos, jautienos šaltiena, tačiau vyresniems žmonėms labai palanki sveikatai paukštienos šaltiena.

Priklauso nuo to, kaip yra gaminama ir kiek suvalgoma

Kaip teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, šaltienos palankumas sveikatai priklauso nuo to, kaip yra gaminama ir kiek jos planuojama suvalgyti: „Paprastai šaltienos pagrindinis komponentas yra tos mėsos dalys, kurios turtingos jungiamuoju audiniu: uodegos, kanopos, kojos, kiaulienos šnipas ar ausys. Ilgai verdant jungiamasis audinys skyla ir susidaro medžiaga, kuri ir duoda želatinos efektą.“

Pasak gydytojos dietologės, jei verdant šaltieną yra nuimamas viršutinis riebalų sluoksnis –tokia šaltiena yra baltymais turtingas mėsos patiekalas, kuris gali paįvairinti mitybos racioną. „Šaltienoje yra gausu kolageninių medžiagų. Kolagenas padeda atsinaujinti ląstelėms bei užtikrina mūsų odos elastingumą ir stangrumą. Jis taip pat naudingas sąnariams bei sausgyslėms“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Tiesa, gydytoja įspėja, jog be žmogaus organizmui naudingų medžiagų, šaltiena taip pat turtinga sočiaisiais riebalais, kurie nėra sveikatai palankus komponentas, todėl šis patiekalas turėtų  būti valgomas saikingai ir retesnėmis progomis – kartą per mėnesį ar per šventes: „Šaltiena yra lėtai virškinamas maistas, todėl įvairūs pagardai: krienai, garstyčios ar padažas su actu gali padidinti skrandžio sulčių sekreciją bei pagreitinti virškinimo procesą. Kiekvieno skonio reikalas, kokį pagardą prie šaltienos pasirinkti.“

Virti reikia ilgai

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, jog šaltienos gaminimas namuose yra ilgas, tačiau nesudėtingas procesas: „Šaltienos gaminimui svarbu pasirinkti tinkamą mėsą, kad joje būtų odos, kremzlių, kaulų bei riebalų. Šiose dalyse yra daug kolageno baltymo, kuris, ilgo virimo metu, skyla ir virsta želatina. Išvirus mėsai svarbu ją tinkamai supjaustyti. Mėsos gabaliukai turėtų būti smulkūs, nes tik tuomet sultinys tarp jų pasiskirstys tolygiai.“

Norint, kad šaltiena būtų skaidri, L. Barčaitė rekomenduoja vandeniui užvirus jį nupilti, o mėsą nuplauti. Tuomet vėl užpilti vandeniu ir virti apie 3-4 valandas: „Įprastai šaltiena gardinama morkomis, svogūnais, lauro lapais, česnakais, petražolėmis, pipirais bei druska. Likus mažiau nei valandai iki virimo pabaigos, norimus priedus reikėtų sudėti į puodą.“

Šventinę šaltieną kulinarijos technologė pataria papuošti pjaustytų morkų griežinėliais, konservuotais kukurūzais, petražolėmis ar krapais: „Visus norimus papuošimus išdėliokite inde ir užpilkite šaltienos nuoviru. Sustingusią šaltieną iš indo bus patogiau išimti šiek tiek pašildžius indą virš vandens ir apipjausčius jos šonus peiliu.“

Šaltiena su vištienos ir kalakutienos mėsa 

Šaltienai reikės:

  • 1 vištos;
  • 2 didelių kalakuto sparnelių;
  • 2 morkų (supjaustytų dideliais gabalais);
  • 3 salierų stiebelių (supjaustytų dideliais gabalais);
  • 2 didelių baltų svogūnų (supjaustytų ketvirčiais);
  • 1 česnako galvos (perpjautų per pusę);
  • 2 petražolių šaknų (perpjautų per pusę);
  • 2 lauro lapų;
  • 2 arbatinių šaukštelių nesmulkintų juodųjų pipirų;
  • 4 arbatinių šaukštelių druskos (pagal skonį).

Gaminimo eiga:

  1. Supjaustytą vištieną ir kalakutienos sparnelius sudėkite į didelį puodą ant vidutinio stiprumo ugnies. Įpilkite tiek šalto vandens, kad apsemtų mėsą ir užvirinkite.
  2. Užvirusį vandenį nupilkite, o mėsą nuplaukite. Vėl pripilkite vandens ir virkite apie 3 valandas.
  3. Suberkite daržoves, čiobrelius, lauro lapus, druską, pipirų žirnelius ir sumažinkite ugnį iki silpnos. Švelniai troškinkite dar apie valandą, iš dalies uždengę puodą, kol vištiena ir sparnelių mėsa nukris nuo kaulų.
  4. Atsargiai iš puodo išimkite vištieną ir kalakutų sparnelius ant pjaustymo lentos. Kai atvės, išmeskite odą ir kaulus, o mėsą rankomis susmulkinkite į atskirą indą.
  5. Į sultinį sudėkite 4 smulkintas česnako skilteles, sandariai uždenkite dangčiu ir palikite karštame sultinyje mirkti apie pusę valandos. Atsargiai perkoškite sultinį per smulkų sietelį į kitą puodą, kad pašalintumėte kietąsias daleles.
  6. Susmulkintą mėsą padalykite į serviravimo indus arba nešiojamus vienkartinius indus su dangteliais, jei vežatės į vakarėlį, tada, naudodami samtelį, tolygiai užpilkite mėsą perkoštu sultiniu.
  7. Leiskite šaltienai atvėsti, o tada laikykite šaldytuve per naktį.

 

3 komentarai “Šaltiena naudinga, tačiau valgyti reikia saikingai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.