Senjorai – vartokite daržoves, būsite sveikesni

Daržovės yra svarbi žmogaus, yapč senjorų, mitybos raciono dalis. Šios gamtos gėrybės yra puikus vitaminų, mineralinių medžiagų, maistinių skaidulų šaltinis. Kiekviena daržovė yra savita, skiriasi ir jos maistinė vertė. Kad žmogaus organizmas gautų įvairių vitaminų, mineralinių ir kitų vertingų medžiagų, patartina vartoti įvairias daržoves.

Štai bulvėse yra daug angliavandenių, ypač krakmolo. Bulvėse yra daug kalio, kuris dalyvauja organizmo skysčių apykaitoje, fermentiniuose procesuose ir kt. Daržovėje taip pat yra antioksidantų, kurie saugo žmogaus organizmą nuo ligų. O būdami vyresnio amžiaus dažnai skundžiamės įvairiais negalavimais. Todėl patariama, kad ši daržovė nuolat būtų jūsų maisto racione.

Iš kitų daržovių morkos išsiskiria vitamino A gausa. Todėl sveikatos specialistai pataria senjorams kuo daugiau naudoti morkų, nes vitaminas A užtikrina ne tik gerą regėjimą, bet ir sveiką odą, kas labai aktualu sulaukus vyresnio amžiaus. Jis didina organizmo atsparumą ligoms. Natris yra būtinas žmogui – dalyvauja organizmo apykaitos procesuose. Jodas yra svarbus skydliaukės veiklai. Cukrūs šioms daržovėms suteikia puikų skonį.

Gūžiniai kopūstai yra puikus vitamino C šaltinis. Vitaminas C pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, padeda išvengti įvairių ligų. Šioje daržovėje yra vitamino U, kuris skatina opų gijimą, kas labai aktualu senjorams, stiprina žmogaus imuninę sistemą.

Lyginant su kitomis daržovėmis, burokėliuose yra daug natrio. Kaip ir morkos, burokėliai yra puikus cukrų šaltinis.

Agurkai – vandeninga daržovė. Agurkuose esantis silicis turi teigiamą poveikį jungiamajam audiniui (raumenims, sausgyslėms, raiščiams, kremzlėms, kaulams). Taip pat agurkai aprūpina organizmą vandeniu, šalina toksinus, gerina atmintį ir apsaugo nervines ląsteles, aprūpina organizmą vitaminais, gerina virškinimą, lieknina.

Pomidorai turtingi vitaminais. Pomidoruose yra nemažai kalio, kuris reikalingas nervų ir raumenų ląstelių veiklai. Iš kitų daržovių pomidorai išsiskiria likopeno gausa. Ši medžiaga pomidorams suteikia ryškiai raudoną spalvą. Nustatyta, kad likopeno yra daugiau termiškai apdorotuose ir perdirbtuose pomidoruose nei žaliuose. Jis pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, mažina širdies – kraujagyslių ligų riziką, todėl mitybos ekspertai pataria senjorams išnaudoti šios daržovės teigiamas savybes.

Augdami ridikėliai sukaupia vertingų mikroelementų ir vitaminų. Ridikėlių ryšelyje vitamino C yra ne mažiau nei citrinoje.

Svogūnai ir česnakai išsiskiria gydomosiomis savybėmis. Dėl šių savybių daržovės yra labai vertinamos, todėl dažnas iš mūsų peršalęs griebiasi pirmo pasirinkimo „vaisto“ – česnako. Be to, česnakai yra puikus kalio ir seleno šaltinis.
Lyginant su kitomis produktų grupėmis, daržovės yra turtingos skaidulinėmis medžiagomis. Šios medžiagos mažina diabeto, širdies ligų, žarnyno ligų, vidurių užkietėjimo riziką.

 

6 komentarai “Senjorai – vartokite daržoves, būsite sveikesni

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.