Žiemai – džiovinti pomidorai
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad pomidorų maistinė vertė turi neutralizuojantį poveikį senėjimui ir tokių degeneracinių procesų, kaip oksidacinis stresas, vėžys, aterosklerozė, odos ir širdies kraujagyslių ligų formavimasis bei laisvųjų radikalų kaupimasis, eigai. Tad nenuostabu, kad ši daržovė itin populiari tarp senjorų. Šįmet pomidorų derlius ypač gausus, tad senjorės net pasiraitojusios rankoves ne tik gamina skanius patiekalus sau, vaikams ir anūkams, bet nori jų paruošti ir žiemai. Kaip geriausia tai padaryti?
Džiovinti pomidorai turi daug privalumų
Labiausiai pomidoras žinomas dėl savo antioksidacinių savybių. Pagrindiniai karotenoidai, esantys šioje daržovėje – likopenas, beta-karotenas ir liuteinas. Pagrindiniai fenoliniai junginiai yra flavanonai ir flavonoliai (rutinas, kvarcetinas, kaemferolis). Šios medžiagos turi didelės įtakos vyresnio amžiaus žmonėms būdingų ligų, tokių kaip lėtinis uždegimas, cukrinis diabetas, širdies kraujagyslių ligas, vėžio vystymosi prevencijai.
Pasak specialistų, viename vidutinio dydžio pomidore yra net 30 procentų visos senjorų organizmams reikalingos dienos vitamino C dozės. Juose labai daug kalio bei vitamino K1, kuris vaidina didelį vaidmenį kraujo krešumo reguliavimui ir kaulų sveikatai. Šioje daržovėje yra ir vitaminų C, B5, B2 ir B1.
Kaip džiovinti šias daržoves atsargoms žiemai
Jeigu nutarėte juos džiovinti, pomidorus pirmiausia reikia nuplauti ir palikti juos nudžiūti. Sausus pomidorus supjaustyti vidutinio dydžio skiltelėmis (jei pomidoras labai mažas – padalinti jį į dvi dalis, jei didesnis – į daugiau). Skiltelės dedamos į skardą, prieš tai ją išklojus kepimo popieriumi. Po to juos pabarstome druska (druskos tiek, kiek beriame pomidorus valgydami žalius), prieskoninėmis žolelėmis. Skardą (arba kelias) pašauname į orkaitę, nustatome maždaug 60–70 laipsnių temperatūrą, praveriame orkaitės dureles ir taip paliekame pomidorus 8–10 valandų.
Pomidorų skilteles reikėtų apversti kas pusantros–dvi valandas. Senjorės turėtų atidžiai stebėti, kad pomidorai per daug neišdžiūtų. Kad sužinotumėte, ar pomidorai išdžiūvo, reikėtų paimti gabalėlį ir stipriai jį suspausti pirštais. Pomidoras turi būti gana tvirtas, bet nesutrupėti. Tuo pat metu iš vidaus neturėtų prasiskverbti drėgmė. Jei turite elektrinę džiovyklę, viskas paprasčiau – pasirinkite režimą daržovėms ir vaisiams, uždarykite džiovintuvą ir pradėkite procesą. Jei norėtumėte pomidorus ne džiovinti, o vytinti, sumažinkite standartinį džiovinimo laiką maždaug per pusę.
Grybus džioviname, marinuojame, šaldome… - Senjorų svetainė
Kaip reikia gerti sultis - Senjorų svetainė