Aguonos – šventiniam stalui
Per didžiąsias metų šventes tarp kitų patiekalų ant stalų puikuojasi ir valgiai, pagaminti su aguonomis. Jų rasime kūčiukuose, vyniotiniuose, pyraguose, iš aguonų gaminame pienelį. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad nors aguonos yra apipintos įvairiais mitais, pavyzdžiui, kad jos migdo, šie grūdeliai labai maistingi.
Aguonos vertinamos dėl skaidulų
Ne vienas vaikystėje iš tėvų ar senelių girdėjo, kad aguonos migdo, tačiau gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė šį mitą paneigia: „Mokslininkai patvirtino, kad opiatų yra tik baltame skystyje, kuris išsiskiria sutraiškius pačią aguonos galvutę. Jie gali sukelti mieguistumą bei šiek tiek malšinti skausmą, bet pačiose aguonų sėklose opiatų nėra.“
Aguonų grūdeliai virškinami labai minimaliai, o tai reiškia, kad tos maistinės medžiagos, kurių yra aguonų sėklose, įsisavinamos mažiau: „Aguonos labiausiai vertinamos dėl skaidulų, kurios reikalingos žarnynui ir žarnyno bakterijoms. Be to, aguonose yra ir šiek tiek mangano, kuris yra svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų tvirtumui. Taip pat randama kalcio, magnio, vario, šiek tiek B grupės vitaminų. Tiesa, kadangi aguonų grūdeliai yra beveik nevirškinami, negalima teigti, kad jie yra šių mineralinių medžiagų šaltinis.“
Beje, iš aguonų sėklų galima spausti aliejų, nors tai nėra populiaru dėl didelių sąnaudų. Toks aliejus būtų naudingas dėl alfa linoleno rūgšties, kurios šiek tiek randama aguonose. „Apibendrinant galima pasakyti, kad aguonos neturi ypatingų naudų, tačiau su jomis siejamos senos lietuvių švenčių kulinarinės tradicijos, o į kasdienį racioną jos retkarčiais įtraukiamos, kad papuoštų patiekalus bei suteiktų jiems savito skonio“, – sako gydytoja dietologė.
Kalėdinis aguonų pyragas
RECEPTAS
Pyragui reikės:
- 200 g aguonų
- 1 stiklinės smulkintų migdolų
- 100 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 6 kiaušinių
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
- žiupsnelio druskos
- Sulieti:
- 200 ml aguonų pieno
- 2 šaukštų medaus
Papuošimui:
2–3 šaukštų aguonų
Gaminimo eiga:
Paruoškite tešlą. Pirmiausia iš anksto pasiruoškite aguonas. Jas iš vakaro užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu ir palikite per naktį išbrinkti. Išbrinkusias perplaukite, ant kiaurasamčio pasitiesę drobelę. Paskui aguonas palaikykite, kad vanduo nuvarvėtų ir jos būtų kuo sausesnės. Išbrinkusias aguonas sukapokite elektrinėje kapoklėje. Aguonas galite susmulkinti ir kelis kartus sumaldami mėsmale. Migdolus irgi kuo smulkiau susmulkinkite kapoklėje. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius išsukite su cukrumi, tada suberkite maltas aguonas ir smulkintus migdolus, paskaninkite vanilės ekstraktu. Baltymus išplakite atskirai su žiupsneliu druskos ir atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą.
Iškepkite pyragą. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite sviestu. Paruoštą tešlą supilkite į formą ir pašaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 30 minučių.
Kol pyragas kepa, paruoškite skystį jam sulieti. Aguonų piene ištirpinkite medų. Jei reikia, pieną papildomai perkoškite, kad neliktų aguonų grūdelių. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, bet neišimkite iš kepimo formos. Dar karštą jį suliekite paruoštu aguonų pienu. Aguonų pieną pilkite iš lėto, kol jis visas susigers. Pyragą palikite visai ataušti ir tik atšalusį išimkite iš kepimo formos. Šis pyragas skaniausias per naktį pastovėjęs šaldytuve. Prieš patiekdami apibarstykite aguonomis.
Aguonų pienas
RECEPTAS
Aguonų pienui reikės:
1 stiklinės aguonų;
2 stiklinių vandens;
1 šaukšto medaus;
2 šaukštų cukraus.
Gaminimo eiga:
- Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, truputį pakaitinkite, palikite atvėsti ir išbrinkti.
- Tada jas nukoškite ir du kartus sumalkite mėsmale.
- Sumaltas aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, išmaišykite. Nukoškite per tankų sietelį ar marlę. Aguonų pieną paskaninkite cukrumi ir medumi arba tik medumi.
- Gėrimą supilkite į ąsotį ir atvėsinkite.
Rageliai su aguonomis
RECEPTAS
Rageliams reikės:
250 g aguoninio kepinių įdaro;
1 kg bemielės tešlos pyragams;
3 vnt. kiaušinių;
50 g sviesto;
100 g braškių džemo.
Gaminimo eiga:
- Į indą sudėkite aguoninį kepinių įdarą, įmuškite 2 kiaušinus ir supilkite 50 g ištirpinto sviesto, gerai išmaišykite.
- Iš tešlos iškočiokite didelį apskritimą, supjaustykite jį į 8–12 dalių kaip picą.
- Ant kiekvienos tešlos dalies dėkite aguonų masės ir šiek tiek braškių džemo.
- Tešlą su įdaru suvyniokite kaip ragelį.
- Paruoštus ragelius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Patepkite išplaktu kiaušiniu ir šaukite kepti į įkaitintą iki 220 °C orkaitę. Kepkite apie 12–14 minučių.
Skanaus, senjorai!
Šventės kartais suteikia ir sveikatos rūpesčių - Senjorų svetainė