ĮvairūsPatarimai

Agurkus ruošiant žiemai netikėti sprendimai

 

Agurkus ruošiame žiemai dažniausiai tradiciškai.  Tačiau internete galima rasti ir originalių, išmanių šeimininkių išrastų būdų, kaip  įdėjus įvairių žolelių, kitų ingredientų, galima išgauti įvairiausių agurkų poskonių. Pateikiame kelis receptus.

Agurkai su garstyčiomis

Reikės:

 

1 litras vandens
300 mililitrų acto 9%
270 gramų cukraus
2 šaukštai garstyčių grūdelių
1.5 šaukšto druskos
pagal skonį česnako
pagal skonį krapų

 

Kaip ruošti:

Agurkus dėti į puodą, užpilti karštu vandeniu (nublanširuoti), kad taptų šiek tiek minkštesni. Į švarius stiklainius sudėti česnako skilteles, krapus ir talpiai sudėti agurkus. Į puodą pilti vandenį, berti cukrų, druską, dėti garstyčias, gerai sumaišyti, užvirti, supilti actą ir permaišyti. Karštą marinatą pilti į stiklainius su agurkais, sandariai užsukti švariais dangteliais, šiltai apkloti ir palikti atvėsti.

Agurkai su degtine

 

Reikės:

10 kilogramų agurkų (neperaugusių)
40 vienetų vyšnių lapų
20 vienetų juodųjų serbentų lapų
15 vienetų krienų lapų
10 vienetų krapų žiedynų
10 vienetų ąžuolo lapai
1 galva česnako
šiek tiek druskos
šiek tiek degtinės (ne mažiau 40 laipsnių)

Kaip ruošti:

Jeigu agurkai ką tik skinti, juos galima rauginti iškart, o jeigu rinkti prieš dieną arba pirkti, prieš raugiant juos bent 2-3 valandas galima palaikyti šaltame vandenyje.

Agurkus, prieskonines žoleles reikia švariai nuplauti. Nuluptas česnako skilteles galima perpjauti į kelias dalis. Tada didelio kibiro dugne dedamas sluoksnis žolelių, tada – sluoksnis agurkų, dalis česnako, tada vėl žolelės ir taip sluoksniuojama iki viršaus (paskutinis sluoksnis – žolelės). Viską užpilti pasūdytu vandeniu (1 kupinas šaukštas druskos 1 litrui vandens), kad pilnai apsemtų agurkus. Tada viską paslėgti medine lentele ir ant jos uždėti akmenį. Kibirą su agurkais palikti 2–4 dienoms kambario temperatūroje, kol įrūgsta. Jeigu šilta, įrūgs greičiau, kai vėsiau – rūgsta ilgiau. Tai galima nustatyti ragaujant.

Kai agurkai įrūgsta, jie išimami iš kibiro, perplaunami šaltu vandeniu ir sudedami į švarius iškaitintus trilitrinius stiklainius jau be jokių žolelių. Į kiekvieną stiklainį įpilti po du šaukštus degtinės ir tada užpilti labai šaltu pasūdytu vandeniu (vienam litrui vandens – 1 šaukštas druskos). Stiklainius uždaryti karštu vandeniu nuplikytais plastikiniais dangteliais ir nešti į vėsų rūsį.

Agurkų ir cukinijų mišrainė

Reikės:

2 kilogramai agurkų
2 kilogramai cukinijų (gryno svorio)
1 kilogramas svogūnų
150 mililitrų acto 9%
150 gramų cukraus
150 mililitrų aliejaus
3 šaukštai pomidorų padažo
2 šaukštai druskos

Kaip ruošti:

Jei agurkai peraugę ar didesni, išpjaustomos sėklytės. Jeigu cukinijos didesnės ir jų žievelė kiek kietesnė, ją patariama nulupti. Agurkus ir cukiniją supjaustyti riekelėmis arba kubeliais, svogūnus – pusžiedžiais.

Daržoves sudėti į didelį puodą, ten pat supilti druską, cukrų, aliejų ir actą. Viską gerai išmaišius palikti pastovėti apie 12–14 valandų, kad išsiskirtų sultys. Kad sultys geriau išsiskirtų, reikėtų kas keletą valandų masę vis pamaišyti.

Puodą pastačius ant ugnies, sudėti pomidorų padažą, išmaišyti ir viską užvirti. Nuo užvirimo pakaitinti 2–3 minutes. Tada nuimti nuo viryklės ir mišrainę išpilstyti į švarius, iškaitintus stiklainius. Karštu vandeniu nuplikytais dangteliais stiklainius sandariai užsukti ir apversti. Palikti visiškai atvėsti.

Agurkai su ciberžole ir medumi

Reikės:

 

pagal poreikį agurkų
1 litras vandens
150 mililitrų acto 9%
100 gramų cukraus
4 skiltelės česnako
2 šaukštai druskos (su kaupeliu)
2 šaukštai medaus
1 šaukštelis ciberžolės (su kaupu)
pagal poreikį krapų žiedynų
pagal skonį juodųjų pipirų
pagal skonį kvapiųjų pipirų
šiek tiek vandens

Kaip ruošti:

Marinatui vandenį pilame į puodą, dedame cukrų, druską, medų, ciberžolę, užverdame, supilame actą ir dar kartą užverdame.

Į švarius stiklainius dedame po skiltelę pasmulkinto česnako, krapų žiedyną, kvapiųjų ir juodųjų pipirų.

Agurkus nuplauname, nupjauname galiukus ir supjaustome į 4 dalis ar dar smulkiau, mažesnius galima pjauti tik pusiau. Agurkus dedame į stiklainius ir užpilame verdančiu marinatu.

Užpiltus agurkus palaikom pusvalandį ar ilgiau, nupilame, marinatą užkaitiname vėl, dar kartą užpilame, pridengiame dangteliais ir statome į puodą su vandeniu (kad apsemtų maždaug iki vidurio stiklainį) kaitinti. 0,75 litro stiklainį kaitiname apie 5 minutes. Kai kurios šeimininkės nekaitina: tiesiog du kartus užpila verdančiu vandeniu, palaiko, kol atvės, o trečią kartą užpila su marinatu.  Užsukus dangtelius dedame šiltai, kol atvėsta.

Agurkai pomidorų padaže

Reikės:

5 kilogramai agurkų
0.5 litro pomidorų padažo
200 mililitrų acto 9%
150 gramų cukraus
150 mililitrų aliejaus
2.5 šaukšto druskos
100 gramų česnako
šiek tiek juodųjų pipirų

Kaip ruošti:

Agurkus supjaustome ne per storais griežinėliais ir dedame į puodą. Ten pat supilame druską, cukrų, actą, pomidorų padažą ir aliejų. Viską išmaišome ir užverdame.

Kai mišinys užverda, sumažiname ugnį ir pakaitiname dar apie 5 minutes, vis pamaišydami. Tada suberiame smulkintą česnaką, pagardiname trupučiu juodųjų pipirų ir dar pakaitiname apie porą minučių (arba kol iš agurkų išsiskirs pakankamai skysčio).

Karštus agurkus pilame į švarius, iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukame karštu vandeniu nuplikytais dangteliais.

Stiklainius statome dangteliais žemyn ir paliekame atvėsti.

Agurkus galima ir šaldyti – žiemą kvepės kaip švieži

Agurkus nuplauti ir labai gerai nusausinti. Supjaustyti griežinėliais, pusiau griežinėliais, nedideliais kubeliais (jei sėklos labai smulkios, galima jas išpjauti) ar sutarkuoti burokine tarka. Jei tarkuosite, tuomet sutarkuotus agurkus reikia sudėti į smulkų kiaurasamtį, kad nuvarvėtų skystis. Paruoštus agurkus sudėti į šaldymui skirtus maišelius. Norint juos vėliau naudoti, atšildyti nereikia, o iš karto dėti į norimą patiekalą. Tokie agurkai pagardins salotas, šaltibarščius, kitus patiekalus.

 

Tikimės, kad ir senjorės paeksperimentuos, nes laiko tam, tikriausiai, turi pakankamai…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *