Agurkus ruošiant žiemai netikėti sprendimai
Agurkus ruošiame žiemai dažniausiai tradiciškai. Tačiau internete galima rasti ir originalių, išmanių šeimininkių išrastų būdų, kaip įdėjus įvairių žolelių, kitų ingredientų, galima išgauti įvairiausių agurkų poskonių. Pateikiame kelis receptus.
Agurkai su garstyčiomis
Reikės:
1 litras | vandens |
300 mililitrų | acto 9% |
270 gramų | cukraus |
2 šaukštai | garstyčių grūdelių |
1.5 šaukšto | druskos |
pagal skonį | česnako |
pagal skonį | krapų |
Kaip ruošti:
Agurkus dėti į puodą, užpilti karštu vandeniu (nublanširuoti), kad taptų šiek tiek minkštesni. Į švarius stiklainius sudėti česnako skilteles, krapus ir talpiai sudėti agurkus. Į puodą pilti vandenį, berti cukrų, druską, dėti garstyčias, gerai sumaišyti, užvirti, supilti actą ir permaišyti. Karštą marinatą pilti į stiklainius su agurkais, sandariai užsukti švariais dangteliais, šiltai apkloti ir palikti atvėsti.
Agurkai su degtine
Reikės:
10 kilogramų | agurkų (neperaugusių) |
40 vienetų | vyšnių lapų |
20 vienetų | juodųjų serbentų lapų |
15 vienetų | krienų lapų |
10 vienetų | krapų žiedynų |
10 vienetų | ąžuolo lapai |
1 galva | česnako |
šiek tiek | druskos |
šiek tiek | degtinės (ne mažiau 40 laipsnių) |
Kaip ruošti:
Jeigu agurkai ką tik skinti, juos galima rauginti iškart, o jeigu rinkti prieš dieną arba pirkti, prieš raugiant juos bent 2-3 valandas galima palaikyti šaltame vandenyje.
Agurkus, prieskonines žoleles reikia švariai nuplauti. Nuluptas česnako skilteles galima perpjauti į kelias dalis. Tada didelio kibiro dugne dedamas sluoksnis žolelių, tada – sluoksnis agurkų, dalis česnako, tada vėl žolelės ir taip sluoksniuojama iki viršaus (paskutinis sluoksnis – žolelės). Viską užpilti pasūdytu vandeniu (1 kupinas šaukštas druskos 1 litrui vandens), kad pilnai apsemtų agurkus. Tada viską paslėgti medine lentele ir ant jos uždėti akmenį. Kibirą su agurkais palikti 2–4 dienoms kambario temperatūroje, kol įrūgsta. Jeigu šilta, įrūgs greičiau, kai vėsiau – rūgsta ilgiau. Tai galima nustatyti ragaujant.
Kai agurkai įrūgsta, jie išimami iš kibiro, perplaunami šaltu vandeniu ir sudedami į švarius iškaitintus trilitrinius stiklainius jau be jokių žolelių. Į kiekvieną stiklainį įpilti po du šaukštus degtinės ir tada užpilti labai šaltu pasūdytu vandeniu (vienam litrui vandens – 1 šaukštas druskos). Stiklainius uždaryti karštu vandeniu nuplikytais plastikiniais dangteliais ir nešti į vėsų rūsį.
Agurkų ir cukinijų mišrainė
Reikės:
2 kilogramai | agurkų |
2 kilogramai | cukinijų (gryno svorio) |
1 kilogramas | svogūnų |
150 mililitrų | acto 9% |
150 gramų | cukraus |
150 mililitrų | aliejaus |
3 šaukštai | pomidorų padažo |
2 šaukštai | druskos |
Kaip ruošti:
Jei agurkai peraugę ar didesni, išpjaustomos sėklytės. Jeigu cukinijos didesnės ir jų žievelė kiek kietesnė, ją patariama nulupti. Agurkus ir cukiniją supjaustyti riekelėmis arba kubeliais, svogūnus – pusžiedžiais.
Daržoves sudėti į didelį puodą, ten pat supilti druską, cukrų, aliejų ir actą. Viską gerai išmaišius palikti pastovėti apie 12–14 valandų, kad išsiskirtų sultys. Kad sultys geriau išsiskirtų, reikėtų kas keletą valandų masę vis pamaišyti.
Puodą pastačius ant ugnies, sudėti pomidorų padažą, išmaišyti ir viską užvirti. Nuo užvirimo pakaitinti 2–3 minutes. Tada nuimti nuo viryklės ir mišrainę išpilstyti į švarius, iškaitintus stiklainius. Karštu vandeniu nuplikytais dangteliais stiklainius sandariai užsukti ir apversti. Palikti visiškai atvėsti.
Agurkai su ciberžole ir medumi
Reikės:
pagal poreikį | agurkų |
1 litras | vandens |
150 mililitrų | acto 9% |
100 gramų | cukraus |
4 skiltelės | česnako |
2 šaukštai | druskos (su kaupeliu) |
2 šaukštai | medaus |
1 šaukštelis | ciberžolės (su kaupu) |
pagal poreikį | krapų žiedynų |
pagal skonį | juodųjų pipirų |
pagal skonį | kvapiųjų pipirų |
šiek tiek | vandens |
Kaip ruošti:
Marinatui vandenį pilame į puodą, dedame cukrų, druską, medų, ciberžolę, užverdame, supilame actą ir dar kartą užverdame.
Į švarius stiklainius dedame po skiltelę pasmulkinto česnako, krapų žiedyną, kvapiųjų ir juodųjų pipirų.
Agurkus nuplauname, nupjauname galiukus ir supjaustome į 4 dalis ar dar smulkiau, mažesnius galima pjauti tik pusiau. Agurkus dedame į stiklainius ir užpilame verdančiu marinatu.
Užpiltus agurkus palaikom pusvalandį ar ilgiau, nupilame, marinatą užkaitiname vėl, dar kartą užpilame, pridengiame dangteliais ir statome į puodą su vandeniu (kad apsemtų maždaug iki vidurio stiklainį) kaitinti. 0,75 litro stiklainį kaitiname apie 5 minutes. Kai kurios šeimininkės nekaitina: tiesiog du kartus užpila verdančiu vandeniu, palaiko, kol atvės, o trečią kartą užpila su marinatu. Užsukus dangtelius dedame šiltai, kol atvėsta.
Agurkai pomidorų padaže
Reikės:
5 kilogramai | agurkų |
0.5 litro | pomidorų padažo |
200 mililitrų | acto 9% |
150 gramų | cukraus |
150 mililitrų | aliejaus |
2.5 šaukšto | druskos |
100 gramų | česnako |
šiek tiek | juodųjų pipirų |
Kaip ruošti:
Agurkus supjaustome ne per storais griežinėliais ir dedame į puodą. Ten pat supilame druską, cukrų, actą, pomidorų padažą ir aliejų. Viską išmaišome ir užverdame.
Kai mišinys užverda, sumažiname ugnį ir pakaitiname dar apie 5 minutes, vis pamaišydami. Tada suberiame smulkintą česnaką, pagardiname trupučiu juodųjų pipirų ir dar pakaitiname apie porą minučių (arba kol iš agurkų išsiskirs pakankamai skysčio).
Karštus agurkus pilame į švarius, iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukame karštu vandeniu nuplikytais dangteliais.
Stiklainius statome dangteliais žemyn ir paliekame atvėsti.
Agurkus galima ir šaldyti – žiemą kvepės kaip švieži
Agurkus nuplauti ir labai gerai nusausinti. Supjaustyti griežinėliais, pusiau griežinėliais, nedideliais kubeliais (jei sėklos labai smulkios, galima jas išpjauti) ar sutarkuoti burokine tarka. Jei tarkuosite, tuomet sutarkuotus agurkus reikia sudėti į smulkų kiaurasamtį, kad nuvarvėtų skystis. Paruoštus agurkus sudėti į šaldymui skirtus maišelius. Norint juos vėliau naudoti, atšildyti nereikia, o iš karto dėti į norimą patiekalą. Tokie agurkai pagardins salotas, šaltibarščius, kitus patiekalus.
Tikimės, kad ir senjorės paeksperimentuos, nes laiko tam, tikriausiai, turi pakankamai…