Kiek  laikyti produktus šaldiklyje

Ne viena šeimininkė pasitelkia šaldiklį, kad visada turėtų maisto atsargų, iš kurių galima greitai paruošti valgį atėjus netikėtiems svečiams ar tuomet, kai dėl kokių nors priežasčių nėra laiko gaminti pietus ar vakarienę. Tačiau žinotina, kad produktus šaldiklyje negalima laikyti iki begalybės.

 Mėsa

Visų pirma, įsigijus mėsą, ją reikėtų užšaldyti kaip galima greičiau nuo įsigijimo, bet ne vėliau kaip iki ant pakuotės nurodyto galiojimo termino pabaigos. Pasibaigus mėsos galiojimo terminui, ji yra laikoma netinkama šaldymui, gaminimui ir valgymui,  nes  pasenusios mėsos savybės jau gali būti pakitusios ir tai gali sukelti susirgimus.

Šaltis – tai natūralus „konservantas“, kuris stabdo mikroorganizmų augimą ir dauginimąsi. Taigi užšaldžius mėsą dar nepasibaigus gamintojo nurodytam galiojimo terminui, galima prailginti jos galiojimą keletą ar net keliolika mėnesių. Šaldyta mėsa bus saugi vartoti, jeigu bus užšaldyta iki gamintojo nurodyto galiojimo termino bei ekspertų patarimu, norint mėsą išlaikyti kokybišką šaldiklyje, reikėtų laikytis šių šaldymo terminų: 9 mėn. – paukštienos dalys; 12 mėn. – visa paukštienos skerdenėlė;

3-4 mėn. – paukštienos subproduktai; 4–12 mėn. – kitos rūšies išpjaustyta mėsa; 3–4 mėn. – smulkinta mėsa; 8–12 mėn. – laukinių medžiojamųjų gyvūnų mėsa.

Žuvis ir jūros produktai

Žuvis ir jūros produktai genda greitai, bet viena yra pirkti jau užšaldytus jūros produktus ir juos laikyti šaldiklyje, o visai kas kita – užšaldyti šviežią žuvį ar jūros produktus. Žuvies pjausnius patariama išdėlioti ant kepimo popieriaus ar folijos, paliekant vietos tarp pjausnių, tuomet uždengti plastikine plėvele ir dėti į šaldiklį. Po poros valandų pjausnius reikia išimti iš šaldiklio ir sudėti į orui nepralaidžius maišelius. Taip užšaldyta žuvis bus tinkama valgyti 2–3 mėn.

Daržovės ir vaisiai

Žaliąsias pupeles, šparagus, brokolius, morkas ir kt. prieš šaldant patariama nuplikyti karštu vandeniu, tuomet dėti į orui nepralaidžius maišelius. Šitaip užšaldytas daržoves galėsite valgyti ir po 1 metų.

Prieš šaldant kaulavaisius, melionus patariama juos supjaustyti, o tuomet jie šaldiklyje gali būti ir pusmetį. Patariama nuimti uogų stiebelius prieš dedant šaldyti, bet šaldyti derėtų nepjaustytas uogas. Šaldytos uogos bus tinkamos valgyti ir po pusmečio. Šaldyti senjorai gali ir bananus, tik reikia juos nulupti, supjaustyti, o tada galima ir po 3 mėnesių jais gardžiuotis.

pexels.com nuotr.

2 komentarai “Kiek  laikyti produktus šaldiklyje

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.