Grybų ikrai – puikus pasirinkimas atsargoms žiemai
Įsibėgėjus rugsėjui, dažnas į namus iš miško grįžtame su pilnomis pintinėmis grybų. Kartais jų randame tiek, kad vienu kartu nesuvalgome, tad kur dėti dar esančius krepšyje? Ypač jei šių miško gėrybių jau esame prisidžiovinę, prisimarinavę, prisirauginę… Tad kaip paruošti kepurėtuosius, kad būtų skanūs ir ilgai išsilaikytų?
Vienas būdų – gaminti užtepėlę, dar vadinamą ikrais. Šis skanėstas ne tik bus puikus patiekalas jums patiems, bet ir nudžiugins pavaišintus svečius. Ikrus galima gaminti iš įvairiausių valgomų grybų.
Sudėtis:
- 1 kg šviežių grybų
- 0,5 kg svogūnų
- 0,5 kg morkų
- 1 stiklinė saulėgrąžų aliejaus (pirmojo spaudimo, nerafinuoto)
- Druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų, lauro lapų (pagal skonį)
Paruošimo eiga:
- Paruoškite grybus
Įvairius valgomus grybus, kurių prisirinkote miške, kuo greičiau perrinkite ir nuplaukite, nes pastovėję jie gali sukirmyti. Gudukų (kalpokų) „sijonėlius“ taip pat rekomenduojama pašalinti, o apskritai geriausia naudoti tik kepurėles.
- Grybų virimas
Švarius grybus sudėkite į pasūdytą vandenį ir virkite apie 15 minučių. Išvirtus grybus dar kartą perplaukite po tekančiu vandeniu.
- Daržovių paruošimas
Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite, o morkas sutarkuokite.
- Daržovių kepimas
Į keptuvę įpilkite dalį saulėgrąžų aliejaus, pakepinkite svogūnus, kol jie taps auksinės spalvos, o tada pridėkite morkas ir kepkite dar kelias minutes, kol daržovės suminkštės.
- Masės smulkinimas
Virtus grybus ir keptas daržoves sutrinkite virtuviniame kombaine iki vientisos masės. Jei neturite kombaino, galite naudoti mėsmalę.
- Troškinimas su prieskoniais
Gautą grybų ir daržovių masę sudėkite į puodą, įpilkite likusį aliejų ir pridėkite prieskonių: druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų bei lauro lapų pagal skonį. Troškinkite ant mažos ugnies apie 5-10 minučių, kol visi skoniai susimaišys ir masė taps visiškai vientisa.
- Konservavimas
Paruoštą užtepėlę sudėkite į steriliai paruoštus stiklinius indelius su užsukamais dangteliais. Užtepėlė puikiai laikosi šaldytuve visą žiemą, todėl galite džiaugtis jos skoniu ilgą laiką.
Patarimai:
- Grybų užtepėlę galite naudoti ne tik kaip užkandį ant duonos, bet ir kaip padažą ar įdarą įvairiems patiekalams.
- Jei senjorai norite išgauti sodresnį skonį, troškinimo metu galite pridėti šlakelį citrinos sulčių ar kelis česnako skilteles.
