Kaip skaniai paruošti kalmarų čiuptuvus

Kai norisi ko nors įmantresnio – puikus pasirinkimas gurmaniškieji kalmarų čiuptuvai. Iš tiesų visai nesudėtinga juos paruošti ir namuose. Be to, šios įspūdingos išvaizdos ir skonio jūros gėrybės pasižymi ir didele nauda sveikatai – jose daug baltymų ir kitų sveikatai naudingų elementų. Tad tokį maistą patartina vartoti senjorams.

Skanu ir sveika

Kalmarų čiuptuvai pasižymi į aštuonkojį panašiu skoniu ir išvaizda. Be to, kaip ir įvairios rūšies žuvyje, krevetėse ar kitose jūros gėrybėse, kalmarų čiuptuvuose yra gausu omega-3 riebalų rūgščių bei vitamino C, kalcio ir geležies. Šios medžiagos ne tik gerina atmintį ir smegenų veiklą, kas labai aktualu senjorams, bet ir nuotaiką, netgi stiprina imunitetą. Todėl žuvį ar jūros gėrybes specialistai pataria valgyti kelis kartus per savaitę, ypač pagyvenusiems žmonėms.

Maisto ekspertai taip pat pažymi, kad jeigu kalmarų čiuptuvai bus pervirti arba perkepti, jie gali tapti kaip guminiai. Tačiau jeigu ši jūros gėrybė bus ruošiama vadovaujantis keliomis taisyklėmis, šis maistas gali tapti ypatingai subtilus, švelnus patiekalas ir senjorams.

Kiek virti, kuo gardinti

Pirmiausia čiuptuvus reikėtų apvirti vandenyje, pagardintame įvairiausiais prieskoniais – lauro lapais, pipirais, salierais ar mėgstamomis žolelėmis. Priklausomai nuo dydžio, šios jūros gėrybės ilgai virti nereikia – užtenka vos 15–20 minučių. Žinoma, verdant čiuptuvus kartkartėmis svarbu juos patikrinti šakute. Išvirtus kalmarų čiuptuvus galima trumpai paskrudinti ant aukštos ugnies keptuvėje ar kepsninėje. Antruoju variantu jie dar įgaus ir dūmo skonio.

Maisto žinovai teigia, jog kalmarų čiuptuvus galima derinti su pačiais įvairiausiais priedais. Tai tradicinės ar saldžiosios bulvės, svogūnai, česnakai, paprikos, brokoliai, pomidorai, baklažanai. Prie jų taip pat puikiai tinka ir ryžiai, kuskusas, įvairiausi padažai, dažniausiai pagardinti citrina arba pomidorų tyre.

Pateikiame receptą, kaip skaniai pagaminti kalmarų čiuptuvus. Tikimės, kad juo susidomės ir senjorai.

Kalmarų čiuptuvų troškinys su pomidorais

Jums reikės:

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kalmarų čiuptuvų

Svogūno

Kelių skiltelių česnako

Žiupsnelio raudonėlių

Kelių lauro lapų

4-5 bulvių

Kelių pomidorų

Šlakelio raudonojo vyno acto

Šviežių petražolių

Gaminame:

Alyvuogių aliejuje kelias minutes pakepinkite svogūnus, česnaką, raudonėlius ir laurų lapus. Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir kartu su čiuptuvais sudėkite į puodą, kuriame kepė prieskoniai. Pamaišydami virkite apie 10 minučių. Pomidorų žievelę nulupkite, o minkštimą susmulkinkite ir taip pat sudėkite į puodą. Po 10 minučių supilkite raudonojo vyno actą ir įpilkite vandens, kad viską apsemtų. Sumažinę ugnį troškinkite dar apie pusę valandos. Patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Skanaus!

2 komentarai “Kaip skaniai paruošti kalmarų čiuptuvus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.