Kaip skaniai paruošti ir iškepti antį

Artėja didžiosios metų šventės. Pastaruoju laiku vienas populiariausių proginių valgių – kepta antis. Jei ruošiatės priimti draugus, švęsti kitokią šventę,  patiekalas iš šio paukščio gali būti ypatingas. Tereikia tinkamai jį paruošti.

Pradėkite iš vakaro

Maisto ekspertai tikina, jog tam, kad galėtumėte skanauti sultinga ir burnoje tirpstančia  šio paukščio mėsa, reikėtų žinoti keletą gudrybių. Vienas svarbiausių patarimų – gaminimo procesas turi būti  pradėtas iš vakaro. Pirmiausia antį reikėtų užmarinuoti: įtrinti įvairiais prieskoniais,  sviestu.

Įtrintą antį reikėtų įdėti į dubenį, uždengti maistine plėvele. Geriausia būtų, jei šaldytuve paukštis pasimarinuotų  24-48 valandas. Tuomet mėsa įsigers ir bus puikaus skonio.

Kaip paruošti

Vienas svarbiausių anties kepimo veiksnių – tinkamas marinatas. Žinoma, neapsieisite be pagrindinių prieskonių – druskos ir pipirų.  Kad būtų pabrėžtas natūralus paukštienos skonis, galima dėti česnakų miltelių, džiovintų raudonėlių, rozmarinų, čiobrelių, petražolių. Jei kepate didesnio riebumo paukštį, tai gali būti  žąsis arba antis, gamindami marinatą galite į jį įdėti ir citrusinių vaisių, ypatingai apelsinų – jie subalansuos riebios mėsos skonį.

Paukštieną taip pat galima gardinti įdedant sviesto su žolelėmis bei prieskoniais. Įmasažavus jį į kepamą paukštį, susidarys gražesnė bei gardesnė  plutelė. Maisto ekspertai pataria prieskoniais įtrinti ne tik paukščio išorę, bet jų įdėti ir įvidų, kad skoniai  įsigertų kuo geriau. Reikėtų žinoti, jog prieš šaunant į orkaitę marinuotą paukštieną, ją kurį laiką reikėtų palaikyti kambario temperatūroje. Tai patariama dėl to, nes šalta mėsa iškepa netolygiai.

Kokia kepamiems paukščiams reikalinga temperatūra

Paukštieną reikia kepti tik gerai įkaitintoje orkaitėje. Kiekvienam paukščiui reikalinga temperatūra bei kepimo laikas skiriasi. Tai priklauso nuo to, kokia paukščio rūšis, dydis, svoris. Pavyzdžiui vištos kepimo temperatūra – 175 °C, ji iškepa maždaug per 45 minutes. Kitų paukščių kepimo laikas žymiai ilgesnis. Kaip jį apskaičiuoti? – reikėtų skaičiuoti po 25 minutes kiekvienam kilogramui ir dar 25 minutes papildomai, nepriklausomai nuo svorio. Kalakutą apie 20–30 minučių kepame 200 °C temperatūroje, tuomet sumažiname iki 150 °C ir kepame iki pabaigos. Žąsies mėsa riebesnė, tad ją kepame aukštesnėje, 180–200 °C, temperatūroje. Pirmąsias pusantros valandos ją rekomenduojama kepti uždengtą folija. Riebesnė mėsa linkusi išskirti daugiau riebalų, tad juos vertėtų vis pasemti šaukštu ir užpilti ant mėsos. Beje, šių paukščių mėsą reikia vartyti maždaug kas 15 minučių. Antis, kaip ir žąsis, taip pat yra gana riebi, todėl ją irgi kepame 200 °C temperatūroje – pirmiausia uždengtą, o paskutines 40 minučių – atidengtą. Prieš kepant, į skardą reikėtų įpilti šiek tiek vandens, o kad mėsa neišsausėtų iš vidaus, antį siūlome įdaryti obuoliu ar dviem.

Patariama naudori maisto termometrą

Kepant mėsą labai pravartu turėti  maisto termometrą. Reikėtų jį įkišti į storiausią paukščio vietą, geriausia – į šlaunelę arba krūtinėlę. Reikėtų, kad termometras neliestų kaulo. Pasak maisto ekspertų, mėsa yra iškepusi, kai temperatūra pasiekia 75 °C. Pažymėtina, jog gaminant  paukštieną reikia laikytis  pasirinktame recepte nurodytų instrukcijų.

Maisto ekspertai pataria paukštį  pirmiausia kepti krūtine žemyn – tada mėsos sultys subėgs į krūtinėlę, taip ji taps sultingesnė. O drėgmė  pasiskirstys per visą kepamą paukštį ir niekur neišbėgs.

Išėmę iš orkaitės nepjaustykite

Iškepus paukštieną ir ją ištraukus iš orkaitės, patariama neskubėti jos pjaustyti. Reikėtų kepsnį palikti kambario temperatūroje pastovėti apie 10–20 minučių. Tuo laiku mėsa dar daugiau įsigers skonių.

Pateikiame tris puikaus skonio anties kepimo receptus.

Kepta antis su kaštainiais

Jums reikės:

Anties

500 g nuluptų kaštainių

4-5 askaloninių česnakų (šalotinių svogūnų)

200 g batono

200 ml pieno

1 kiaušinio

1 a. š. džiovintų čiobrelių

5–6 šalavijų lapelių

1 v. š. smulkintų petražolių

¼ a. š. maltų juodųjų pipirų

2 a. š. druskos

50 ml saulėgrąžų aliejaus

Gaminame:

Batoną supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį, užpilkite pienu ir palaikykite apie 5 minutes. Tuomet pieną nupilkite, į dubenį su išbrinkusiu batonu įmuškite kiaušinį, suberkite susmulkintus askaloninius česnakus, čiobrelius, petražoles, šalavijus, pipirus, šaukštelį druskos bei pusę turimų, ketvirčiais supjaustytų kaštainių. Viską gerai išmaišykite. Antį padenkite likusia druska tiek iš vidaus, tiek iš išorės ir įdarykite paruošta kaštainių mase. Gilią kepimo skardą ištepkite aliejumi, per vidurį dėkite įdarytą antį, o aplinkui supilkite likusį įdarą. Skardą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite maždaug apie dvi valandos.

Antis su mandarinais ir imbieru

Jums reikės:

Anties

Mėgstamų prieskonių

Druskos

Gabalėlio imbiero šaknies

Šviežių rozmarinų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

8 mandarinų

Gaminame:

Visą antį gerai ištrinkite prieskoniais ir druska. Taip pat ir vidų. Idealu, jei išprieskoniuotas paukštis naktį praleistų šaldytuve. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sutarkuokite imbierą, pasmulkinkite rozmarinus, sumaišykite su šlakeliu aliejaus. Pridėkite tris ketvirčiais supjaustytus mandarinus ir viską sukimškite į anties vidų. Antį atsargiai guldykite į skardą su grotelėmis, patepkite aliejumi. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2 val. Perpjaukite likusius mandarinus pusiau ir dėkite į skardą šalia anties. Kepkite dar apie 15 min. Iškepusią antį išimkite iš skardos ir perkelkite į serviravimo indą. Kelis šaukštus išsiskyrusio iš kepamos anties skysčio sumaišykite su vienos keptos mandarino puselės sultimis ir, prieš patiekdami, apliekite antį. Patiekite su likusiomis keptų mandarinų puselėmis, rozmarino šakelėmis.

Apelsinais ir čiobreliais įdaryta antis

Jums reikės:

Anties

1 česnako galvos

2–3 didelių apelsinų

Saujos gvazdikėlių

Šviežių čiobrelių

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas:

Pirmiausia kambario temperatūroje palaikykite sviestą, kad šis suminkštėtų, tuomet į sviestą įmaišykite prieskonius – sutrintą česnaką, druską, pipirus. Šiuo mišiniu įtrinkite antį ir palikite marinuotis šaldytuve ar kitoje vėsioje patalpoje. Marinavimuisi geriausiai antį palikti per naktį. Prieš kepant į antį subeskite gvazdikėlius. Tuomet supjaustykite apelsinus ir juos, kartu su čiobreliais sukiškite į anties vidų. Tuomet iki 160 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir joje antį kepkite apie dvi valandas (priklausomai nuo anties dydžio). Antį geriausiai kepti skardoje tam, kad joje liktų visi nuo jos nuvarvėję riebalai. Kepimo metu nepamirškite anties pašlakstykite nuvarvėjusiais riebalais, taip paukštis liks sultingas. Pabaigoje orkaitėje iki 220 laipsnių padidinkite temperatūrą ir 15 minučių leiskite ančiai paskrusti. Skanaus!

 

 

5 komentarai “Kaip skaniai paruošti ir iškepti antį

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.