Kaip išsirinkti ir paruošti paukštieną

Paukštiena – vienas populiariausių produktų daugelio virtuvėje, tačiau norint užtikrinti jos kokybę ir saugumą, būtina laikytis kelių svarbių taisyklių. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pabrėžia, kad tinkamas paukštienos laikymas, higiena ir paruošimo būdai padeda išvengti galimų pavojų.

Į ką atkreipti dėmesį perkant paukštieną?

Paukštieną pirkite tik iš registruotų arba patvirtintų įmonių. Ant pakuotės turi būti pateiktas įmonės numeris. Venkite neaiškios kilmės produktų, nes iš jų įsigijimo vietų dažnai nebūna galimybės reikalauti grąžinti pinigus ar kompensacijos už nekokybišką produktą. Įsitikinkite, kad pakuotė yra sandari, švari ir nepažeista. Patikrinkite produkto galiojimo laiką. Parduotuvėse paukštiena turi būti laikoma ne aukštesnėje nei +4 °C temperatūroje. Tokiu pačiu principu taikykite ir namuose. Jei norite įsigyti sveriamą paukštieną, pardavėjas turi dėvėti pirštines, prekę sandariai supakuoti ir švarioje pakuotėje perduoti ją pirkėjui. Šviežia paukštiena turėtų būti švari ir be jokių matomų pašalinių priemaišų, neturėtų jaustis pašaliniai kvapai, matytis pastebimų kraujosruvų ar kraujo likučių.

Tinkama paukštienos higiena ir paruošimas

Neruoškite paukštienos neplautomis rankomis. Rankas plaukite šiltu vandeniu su muilu bent 30 sekundžių prieš gaminimą ir po jo. Po kontakto su šviežia paukštiena kruopščiai nuplaukite įrankius, lenteles ir kitus paviršius karštu vandeniu. Rekomenduojama naudoti vienkartines šluostes arba dezinfekuoti daugkartines kempines. Šaldytuve laikykite šviežią paukštieną atskirai nuo kitų produktų, ypač paruoštų vartoti. Pjaustymo lenteles ir įrankius, naudotus paukštienai, valykite prieš naudodami kitiems produktams. Nerekomenduojama paukštienos plauti plovimo metu bakterijos kartu su vandeniu gali patekti ant šalia plautuvės esančių paviršių ir pasklisti pačioje plautuvėje. Tinkamai nenuvalius tai gali sukelti riziką, jog aplink esantis inventorius ar kiti indai, kurie bus plaunami plautuvėje, gali užsiteršti bakterijomis.

Paukštiena turi būti tinkamai iškepusi arba išvirta – temperatūra gaminio viduje turėtų pasiekti bent 75 °C. Tai garantuoja, kad sunaikinamos pavojingos bakterijos.

Papildoma VMVT priežiūra

VMVT reguliariai tikrina paukštienos kokybę ir atitikimą teisės aktų reikalavimams prekybos vietose, skerdyklose ir kitur. Tačiau asmeninė atsakomybė perkant ir ruošiant produktus išlieka svarbiausia.

Tinkamas dėmesys kiekvienam žingsniui – nuo pirkimo iki gaminimo – užtikrins, kad paukštiena bus ne tik skani, bet ir saugi jūsų stalui.

 

2 komentarai “Kaip išsirinkti ir paruošti paukštieną

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.