Kiek laiko ir kaip saugiai laikyti mėsą

Nors senjorai paprastai mėsą valgo retokai, tačiau ją saikingai vartojant, vyresnio amžiaus žmonėms šie produktai yra labai naudingi. Ne paslaptis, kad gavus pensiją, senjorai, ypač atradę akcijas, mėsos nusiperka daugiau. Tad kaip reikėtų saugiai vartoti ir laikyti mėsą?

Plauti ar neplauti?

Nuo vaikystės esame mokomi plauti viską, ką ketiname valgyti: ar tai būtų vaisius, daržovė ar uogos.  Tačiau, ar reikia plauti mėsą?  Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos  specialistai aiškina, kada įsigytą mėsą reikėtų plauti prieš ją ruošiant, o kada ne.

Įsigijus sveriamos mėsos, ar turint jos sukauptų atsargų namuose, naudojant tokią mėsą patiekalų gamybai, prieš gaminant ji turi būti nuplaunama dėl padidėjusio kontakto su liečiamais paviršiais (pjaustymo lentelių, įrankių, įrenginių, pirštinių ir kt.).

Jei mėsa įsigyjama gamintojo nepažeistoje pakuotėje – mėsos galima ir neplauti, nebent pakuotėje yra matomi išsiskyrę skysčiai ar kraujo likučiai. Visgi kiekvienu atveju, reikėtų vizualiai įvertinti mėsos paviršių ir nuspręsti, ar ją reikalinga nuplauti. Jei mėsa bus naudojama užšaldymui ir saugojimui – tokia mėsa negali būti plaunama. Taip pat jei mėsa bus skirta žaliai vartojamų mėsos gaminių gamybai, tokiais atvejais ją tikslinga nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

Šeimininkaujant virtuvėje, būtina žinoti, jog mėsą saugant ilgesnį laiką, joje susidaro palanki terpė mikrobams daugintis. Todėl prieš ruošiant patiekalus ir plaunant mėsą, svarbu laikytis plovimo higienos, kad plovimo metu nuoplovų purslai neaptaškytų kitų gaminamų produktų, aplinkos ar indų, į kuriuos bus dedami kiti gaminami maisto produktai (salotos, mišrainės, mėsos gaminiai ir kt). Nuplovus mėsą privaloma labai kruopščiai išplauti kriauklę, kurioje buvo tvarkoma žalia mėsa, specialiais arba paviršinio aktyvumo medžiagų plovikliais.

Kuo greičiau išimti iš plastikinio maišelio

Tinkamai laikoma mėsa, priklausomai nuo smulkinimo būdo, pakuotės rūšies ir, žinoma, pačios mėsos šviežumo, išlieka šviežia iki 2–3 dienų, o naudojant vakuumatorių – dar ilgiau, iki 5–7 dienų. Iki 5 dienų šviežią mėsą galima išlaikyti ją įtrynus aliejumi ir prieskoniais, tačiau druskos, kuri ištraukia skysčius, geriau nedėti.

Patartina mėsos nelaikyti polietileniniame maišelyje, kur dažniausiai dedama sveriama mėsa, taip pat nereikėtų jos ilgai palikti ant stalo ar per ilgai vežiotis su savimi. Tad grįžus iš parduotuvės kuo greičiau išimkite mėsą iš plastikinio maišelio, neplaudami jos nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir įdėkite į sandariai užsidarantį stiklinį ar plastikinį indą. Tuomet įdėkite indą su mėsa į mėsos laikymui skirtą šaldytuvo lentyną (dažniausiai – apatinę) – ten temperatūra vėsiausia, taigi mažiausiai rizikos daugintis mėsoje esančioms bakterijoms.

Labai svarbi ir mėsos laikymo vieta: nelaikykite jos prie tortų, pieno produktų ir pan.

Kai jau nuspręsite, kad laikas gaminti, mėsą išimkite iš šaldytuvo likus pusvalandžiui iki gaminimo. Bet prieš gamindami apžiūrėkite, ar mėsa neturi nemalonaus kvapo, ar joje nėra per daug skysčių, pilkšvų, žalsvų dėmelių – jei taip, deja, ją teks išmesti.

Laikykite šaldiklyje

Jei visgi norite šviežią mėsą išlaikyti ilgesnį laiką ar tiesiog ketinate palikti namus ir neturite kitos alternatyvos, tada laikykite ją šaldiklyje. Tokiu atveju, visų pirma, išimkite ją iš šaldiklio mažiausiai 12 valandų prieš gaminimą ir įdėkite į šaldytuvą, kad palengva atitirptų. Kaip ir laikant šaldytuve, taip ir nusprendus laikyti šaldiklyje, pirmiausia išimkite mėsą iš pakuotės, kurioje ją pirkote, popieriniu rankšluosčiu nusausinkite ir įdėkite į hermetiškai sandarų plastikinį maišelį, specialią produktams šaldiklyje laikyti skirtą plastikinę pakuotę arba į stiklinį indą. Kitas variantas – įpakuoti mėsą specialiu aparatu (vakuumuoti).

Ant pakuotės labai pravartu užklijuoti lapelį su data, kada įdėjote mėsą į šaldiklį. Be to, svarbu žinoti, jog taip laikomą mėsą geriausia sunaudoti per mėnesį. Pirktą užšaldytą mėsą galima laikyti ilgiau (iki 4 mėn. ar net iki 1 metų). Taip yra dėl to, nes tokia mėsa yra užšaldoma greito aušinimo spintoje, kurioje yra 18 laipsnių temperatūra.

Dar keletas svarbių patarimų

*Maltą mėsą reikia suvartoti per parą nuo pirkimo.

*Kaulai genda žymiai greičiau nei pati mėsa, todėl, siekiant prailginti galiojimo laiką, mėsą reikėtų atskirti nuo kaulo.

*Mėsą su kaulu reikia suvartoti per 1 dieną, pavyzdžiui, gaminant sultinį, troškinį. Per 2-3 dienas tik tuo atveju, jejgu ją užmarinuosite su prieskoniais.

*Lėčiau genda didelis gabalas mėsos. Dėl to supjaustytus gabaliukus ar faršą reikėtų suvartoti tą pačią dieną.

*Kiaulieną, veršieną ir jautieną galima laikyti iki 3 dienų šaldytuve nuo 0 iki 6 laipsnių temperatūroje.

*Vištiena, kalakutiena šaldytuve laikoma ne ilgiau nei 2–3 dienas nuo 0 iki 4 laipsnių temperatūroje. (Jei mėsą įsigijote pakuotėje, galiojimas gali būti ilgesnis.)

*Itin svarbi pastovi temperatūra šaldytuve – jos kaita paveikia mėsos kokybę.

*Šviežia mėsa neturi būti dedama kartu su termiškai apdorota mėsa – žalioje mėsoje esančios bakterijos gali užkrėsti virtą mėsą.

*Visada įdėkite šviežią mėsą į plastikinę, sandarią pakuotę, specialią pakuotę šaldymui ar suvyniokite į maistinę plėvelę.

*Skirtingų rūšių mėsą (vištieną, kiaulieną, jautieną ir kt.) laikykite atskirai. *Mėsą galima plauti tik prieš pradedant gaminti, po tekančiu vandeniu, kadangi vanduo skatina sulčių išsiskyrimą ir sudaro palankias sąlygas puvimo mikroorganizmų vystymuisi.

stocksnap.io nuotr.

5 komentarai “Kiek laiko ir kaip saugiai laikyti mėsą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.