Meškiniame česnake daug naudingų medžiagų
Atšilus orams vis labiau sužaliuoja gamta, atsiranda augalų, kuriuos jau galime pradėti vartoti. Vieni mėgstamiausių – gamtoje natūraliai augantys meškiniai česnakai (Allium ursinum). Kadangi pavasarį senjorų organizmui labai reikalingi vitaminai ir kitos naudingos medžiagos, meškinis česnakas gali tapti tikra nemokama dovana – bus naudingi ne tik valgant, bet ir skatinantis pabūti gamtoje, pajudėti…
Meškinis česnakas prasikala anksti pavasarį
Meškinis česnakas – vienintelis Lietuvoje miškuose augantis česnakų genties atstovas. Jis mėgsta derlingų aliuvinių dirvožemių ūksmėtus lapuočių miškus, auga šalia upelių ar šaltiniuotose pašlaitėse.
Augalo lapeliai prasikala anksti pavasarį, kai medžiai dar nesulapoję, kol drėgnamėgės aukštaūgės žolės dar neužstoja saulės. Netrukus pasirodo žiedynstiebiai, iškeliantys baltus žvaigždiškus žiedus. Anksti prasidėjusi augalo vegetacija baigiasi vasaros pradžioje. Žiemoti lieka svogūnėliai. Plinta daugiausia sėklomis, dalį kurių išnešioja skruzdėlės, šiek tiek dauginasi svogūnėliais.
Kokios naudingos meškinių česnakų medžiagos
Šie augalai naudingi tuo, kad juose be kitų mineralų gausu geležies, magnio, fosforo, kalio, sieros, vario, vitaminų A (beta karotenas), B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas), B3, B9 (folio rūgštis), vitamino C (askorbino rūgštis). Vitamino C meškiniame česnake yra 10–15 kartų daugiau nei citrinose ir apelsinuose. Pagal mikro-makroelementų gausą šis augalas lenkia ropinį svogūną. Meškiniai česnakai yra galingas antioksidantas su puikiomis sveikatinančiomis savybėmis: įrodyta, kad naikina 23 rūšių bakterijas (tarp jų salmoneles ir stafilokokus), grybelius, parazitus ir virusus.
Kaip ir kam naudoti šį augalą
Prieš valgant ar vartojant maistui meškinius česnakus juos būtina kruopščiai nuplauti šaltu vandeniu, mat iš gamtos parsinešti augalai gali būti ne tik žemėti – ant lapo tikrai kartais užšliaužia koks nors miško gyvis. Jaunais lapais, žiedais, sėklų dėžutėmis galima gardinti salotas, o stiebus panaudoti kaip laiškinius česnakus. Brandesnius lapus galima nuplikyti kaip špinatus arba išsukti su aliejumi, įmaišyti į pestą arba pagardą. Meškinių česnakų sezonas sutampa su pavasariu, tad šie žalumynai puikiai tiks prie paprastai pavasariniais ėrienos, upėtakio, lašišos ir šviežių bulvių.
Kaip rinkti meškinius česnakus
Jeigu senjorai išsiruošė gamtoje rinkti šių augalų, aplinkosaugininkai primena, kad tai daryti reikėtų atsakingai, nes intensyvus lapų ir žiedynstiebių pjovimas labai silpnina augalą, jis nebegali sukaupti pakankamai reikalingų medžiagų sėkloms brandinti ar kitais metais sužydėti. Ypač tai kenkia negausioms meškinio česnako populiacijoms.
Šis augalas prieš keletą metų buvo įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą, tačiau atsistačius populiacijai nuspręsta jo nebesaugoti. Vis dėl to 2022 m., pasak Aplinkos ministerijos, stebint neatsakingą meškinio česnako rinkimą, Prekybos laukiniais gyvūnais, augalais ir grybais taisyklėse jam nustatytas apribojimas rinkti iš gamtos siekiant parduoti.
„Tai reiškia, kad meškinį česnaką draudžiama parduoti, transportuoti ar laikyti norint parduoti, siūlyti parduoti, jeigu jis nuskintas, nupjautas, išrautas, surinktas ar kitaip paimtas iš gamtos jo natūralaus paplitimo vietose Lietuvos teritorijoje. Jo galima pasirinkti tik savo reikmėms, įvertinus, ar tai nepadarys žalos šiam augalui. Pasitaiko atvejų, kai meškinių česnakų prisiskinama maišais, bet dalis nesunaudojama, supūva ir yra išmetami“, – paaiškina Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės vyresnioji patarėja Laura Janulaitienė.
Kaip laikyti meškinį česnaką
Administracinių nusižengimų kodeksas nesilaikantiems nustatyto draudimo asmenims numato baudą nuo 10 iki 30 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims baudą nuo 70 iki 140 eurų.
Vis dėlto, jei susiruošėte prisiskinti šio augalo, turėtumėte žinoti, kad nuskintus meškinius česnakus reikėtų laikyti vėsioje, tamsioje vietoje. Idealu, jei juos subersite į polietileninį maišelį ir įdėsite į salotoms skirtą šaldytuvo stalčių. Taip laikomi meškiniai česnakai gali išsilaikyti 3–4 dienas. Vis dėlto juos derėtų suvartoti jau tą pačią dieną.
Paprasti ir skanūs receptai su meškiniu česnaku
Meškinio česnako pesto
Puiki užtepėlė ant duonos, padažui ar makaronams.
Ingredientai:
- 1 puodelis meškinio česnako lapų
- ½ puodelio alyvuogių aliejaus
- 2–3 šaukštai tarkuoto kietojo sūrio (pvz., parmezano)
- 2 šaukštai saulėgrąžų ar kedrinių pinijų
- Žiupsnelis druskos
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir sumalkite iki vientisos masės. Laikykite šaldytuve, stiklainyje, iki savaitės.
Pavasarinės salotos su meškiniu česnaku
Ingredientai:
- Sauja meškinio česnako lapų
- 1 virta bulvė
- 2 virti kiaušiniai
- Šlakelis aliejaus arba šaukštelis grietinės
- Druska, pipirai pagal skonį
Gaminimas:
Supjaustykite bulves, kiaušinius ir česnako lapus. Viską sumaišykite, pagardinkite aliejumi ar grietine, pagardinkite druska, pipirais. Patiekite kaip garnyrą arba lengvus pietus.
- Meškinio česnako sviestas
Skani ir kvapni užtepėlė ant šviežios duonos ar prie keptos mėsos.
Ingredientai:
- 100 g minkšto sviesto
- 10–15 meškinio česnako lapų
- Druska, citrinos sulčių lašas
Gaminimas:
Sviestą sumaišykite su smulkintais meškinio česnako lapais, įdėkite šiek tiek druskos ir lašelį citrinos sulčių. Laikykite šaldytuve.
- Meškinio česnako omletas
Sveiki ir greiti pusryčiai!
Ingredientai:
- 2 kiaušiniai
- 5–6 meškinio česnako lapeliai
- Šlakelis pieno
- Druska, sviesto kepimui
Gaminimas:
Išplakite kiaušinius su pienu ir druska. Į įkaitintą keptuvę su trupučiu sviesto dėkite susmulkintus meškinio česnako lapus, trumpai apkepkite, supilkite kiaušinių masę ir kepkite, kol sutvirtės.
Skanaus, senjorai!