Patarimai, jei kepate kepsninėje

Nors naktimis dar gerokai atvėsta, tačiau saulutė vis dažniau kviečia vėl užsiimti žiemą primirštu mėsos kepimu kepsninė. Senjorai traukia jas mėgaudamiesi ir pačiu kepimu, ir skaniai paskrudusia mėsyte ar daržovėmis, žuvimi. Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai primena, kaip ruošti ir patiekti skanėstus, kad jie netaptų sveikatos problemomis.

Reikia laikytis švaros

Senjorai, prieš ruošdami maistą, ypač po to, kai palietėte žalią mėsą, paukštieną ar jūros gėrybes, kruopščiai nusiplaukite rankas su muilu ir vandeniu. Visi maisto ruošimo įrankiai, pjaustymo lentelės ir paviršiai turi būti švarūs – išplaukite ir prireikus dezinfekuokite juos.

Dera prisiminti, jog nevalomas grilis – daugybės nešvarumų šaltinis, todėl reguliariai valykite lauko kepsninės groteles, kad pašalintumėte susikaupusius riebalus, likučius ar apanglėjusias maisto daleles.

Pirmiausia – atitirpinti

Jei kepimui naudojate šaldytą jautieną, paukštieną ar žuvį, pirmiausia ją visiškai atšildykite šaldytuve, šaltame vandenyje arba mikrobangų krosnelėje. Atšildytą mėsą būtina ruošti iš karto po atitirpinimo.

Jei kepate ne vieną produktą

Labai dažnai kepsninėse kepame ne vieną maisto produktą. Senjorams reikėtų įsidėmėti, kad žalios mėsos, paukštienos ir jūros gėrybių pjaustymui būtina naudoti atskiras pjaustymo lenteles ir įrankius, kad išvengtumėte kryžminio užteršimo su jau paruoštu maistu.

Negalima dėti kepto maisto į indą, kuriame prieš tai buvo laikoma žalia mėsa. Senjorai neturėtų patingėti nusiplauti rankas prieš ir po kiekvieno maisto gaminimo. Galbūt senjorai ir žino, tačiau VMTA specialistai primena, kad žalią mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes šaldytuve patartina laikyti atskirai nuo kitų maisto produktų, kad jie neužterštų kitų. Geriausia, kad maistas būtų uždengtas.

Nors ir labai miela, kai aplinkui sukiojasi augintiniai, tačiau senjorai vietoj to, kad juos paglostytų ir pamalonintų skaniu kąsneliu, turėtų jiems neleisti būti arti, kad jie nenukentėtų patys ir neužterštų maisto ar paviršių.

Turi būti gerai iškepę, bet nesuanglėję

Reikėtų atidžiai stebėti, kokia kepsninėje kepamo maisto spalva, kvapas, ar produktas neapanglėjęs ir nesudegęs. Senjorams žinotina, kad kepant mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes, jos vidaus temperatūrą reikia stebėti naudojant maisto termometrą. Bendra šiluma apdorojamų produktų vidutinė temperatūra turėtų būti ne mažesnė kaip 75 C.

Ant grotelių keptą maistą reikėtų patiekti švariose lėkštėse (o ne ant lėkščių, kuriose prieš tai buvo žalia mėsa, paukštiena ar jūros gėrybės). Įsidėmėtina, jog salotos, majonezo patiekalai ir desertai yra greitai gendantys, todėl juos reikėtų laikyti šaldytuve, o ant stalo dėti mažesnėmis porcijomis ir prireikus papildyti.

Jeigu greitai gendantys maisto produktai buvo palikti kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas, senjorai turėtų į vertinti, ar jie tinkami naudoti. Tai galima padaryti pauostant, kilus įtarimui, ar jie vis dar saugūs vartoti, patartina tokius išmesti.

Ne visos dešrelės grilinamos

Tiems, kas mėgsta dešreles, specialistai paaiškina, jog ne visos dešrelės yra tinkamos kepimui. Pvz. dešrelės turinčios nitritinių druskų – netinkamos kepti. Taip pat svarbu parinkti atitinkamas kepsnines ar kepimo būdą, kad būtų galima surinkti nuo kepamų dešrelių varvančius riebalus. Įkaitę jie ima skleisti dūmus, kuriuose yra  pavojingų aromatinių angliavandenilių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.