ĮvairūsMaistas

Sultys – ne tik gėrimas, bet ir maistas

Šiltuoju metų laiku ypač dažnai norisi kažko gaivaus, tačiau gydytojai dietologai primena: vaisių ar daržovių sultys – tai ne tiesiog gėrimas, o visavertis maisto produktas. Sultys ne tik suteikia organizmui reikalingų vitaminų ir skaidulų, bet ir gali tapti papildomu energijos šaltiniu, ypač vyresnio amžiaus žmonėms.

Sultys – nauda su sąlyga

Dietologai pabrėžia, kad naudingiausios yra tos sultys, kurios išsaugo bent dalį vaisių ar daržovių minkštimo – būtent jame kaupiasi didžioji dalis skaidulinių medžiagų. Tokios sultys yra artimiausios visaverčiam maistui ir geriau palaiko virškinimo sistemos veiklą.

Vartojimo laikas taip pat turi reikšmės: sultis geriausia gerti ryte arba pirmoje dienos pusėje, kai organizmui reikia daugiau energijos. Ryte natūralus sultyse esantis cukrus geriau įsisavinamas, o per dieną lengviau panaudojama gauta energija. Vakare rekomenduojama rinktis mažiau cukraus turinčias sultis, pavyzdžiui, burokėlių ar morkų.

Sultys – alternatyva vaisiams ir daržovėms?

Nors švieži vaisiai ir daržovės išlieka geriausias pasirinkimas, tačiau tais atvejais, kai jų suvartoti pakankamai nepavyksta – šviežiai spaustos sultys yra tinkama alternatyva. Ypač tai aktualu senjorams, kurių apetitas sumažėjęs arba kuriems sunku kramtyti.

„Jeigu žmogus išsekęs, neturi jėgų, kartais paprasčiau išgerti stiklinę sulčių nei suvalgyti visą vaisių. Vis dėlto reikia prisiminti, kad vien sultys nesuteiks pakankamai energijos – būtina ir subalansuota mityba“, – sako dietologai.

Ne visos sultys vienodos – svarbu derinti su maistu

Vaisių ir daržovių sultys turi skirtingas maistines savybes, todėl svarbus tinkamas jų derinimas su kitais produktais. Vengti reikėtų sulčių vartojimo su pieno produktais, nes tai trukdo įsisavinti tokius mineralus kaip kalcis, magnis ar geležis. O štai sultys su daržovėmis, grybais ar mėsos patiekalais – puikus pasirinkimas, nes sultyse esantis vitaminas C padeda įsisavinti geležį.

Mažiau judantiems, lėtesnį gyvenimo tempą propaguojantiems ar sergantiems cukriniu diabetu senjorams patariama sultis visada vartoti su maistu – taip išvengiama staigių gliukozės šuolių kraujyje, mažiau apkraunama kasa.

Kiekvienos sultys – su savo nauda

Skirtingos sultys naudą teikia skirtingai:

  • Granatų, burokėlių sultys – padeda atstatyti geležies atsargas.
  • Morkų, moliūgų sultys – turtingos beta karotenu, kuris stiprina regėjimą ir imunitetą.
  • Pomidorų sultys, ypač spaustos iš šiek tiek pakaitintų pomidorų, pasižymi natūraliu antioksidantu likopenu.

Saikas ir įvairovė – būtini

Geriausia senjorams vartoti įvairias sultis, keisti jų sudėtį – taip organizmas gaus daugiau skirtingų medžiagų. Per daug koncentruotos sultys gali dirginti virškinimo sistemą, tad jas rekomenduojama skiesti vandeniu. Itin atsargiai reikėtų vartoti burokėlių, salierų, želmenų sultis – jos stiprios savo sudėtimi, todėl būtina stebėti organizmo reakciją.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *