Patys egzotiškiausi pasaulio valgiai
Atvykę į naują šalį, stengiamės pasinerti į jos skonį, išbandyti vietinę virtuvę. Atsirado net savotiškas turizmas – gastronominis. Būtent tada keliautojai specialiai atvyksta į naują šalį pasimėgauti vietiniais skanėstais. Dalinamės keliais egzotiškiausiais patiekalais pasaulyje, kuriuos ne visi išdrįs išbandyti.
Šiokara
Besileidžiančios saulės šalyje Japonijoje galite paragauti išskirtinio patiekalo – Šiokaros. Tai fermentuota kalmarų mėsa su viduriais.
Jūros ežių ikrai
Šis patiekalas yra populiarus ne tik Japonijoje, bet daugelyje Europos šalių laikomas delikatesu. Ikrai valgomi švieži, taip pat naudojami suši ir saši gaminti.
Šimtmečio kiaušiniai
Kinijoje labai populiarus užkandis yra šimtmečio kiaušiniai, kurie keletą mėnesių laikomi molyje ir pelenuose, kol dedami ant jūsų stalo. Jie valgomi kaip atskiras patiekalas arba dedami į salotas, kai supjaustomi mažais gabalėliais.
Tongzidanas
Kinijos Džedziango provincijoje yra labai populiarūs vištienos kiaušiniai, virti mažų berniukų šlapime. Jei išbandysite šį skanėstą, nepamirškite kiaušinį šiek tiek įdaužti, kad į jį įsigertų šiek tiek sūrymo.
Fugu žuvys
Gana brangus ir pavojingas patiekalas, paplitęs Japonijoje. Žuvis, kurią galite paragauti tik tekančios saulės šalyje, yra persunkta nervus paralyžiuojančiais nuodais – tetradotoksinu, kuris bent šimtą kartų stipresnis už kobros nuodus. Pakanka vos vieno prisilietimo prie tam tikrų fugu vietų, kad organizmas gautų mirtiną dozę nuodų. Tad didžiulė atsakomybė tenka virtuvės šefui iš žuvies gaminančiam sašimi arba fugu sriubą. Valgoma jos dalis, tai plonas žuvienos sluoksnis po oda, primenantis tirpstančios želė skonį ir gaivios jūros dvelksmą. Galimybė paragauti Japonų delikateso kainuoja apie 800 eurų, tačiau kartais baigiasi mirtimi.
Smalakhove
Norvegijoje įprasta per Kalėdas troškinti ėriuko galvą. Šis egzotiškas skanėstas patiekiamas su bulvėmis.
Smegenų sumuštinis
Pietų JAV valstijose (o ypač Misūryje) populiarūs jautienos smegenų sumuštiniai.
Beždžionės smegenys
Beždžionių smegenys Pietryčių Azijos šalyse yra įprastas patiekalas. Skonis – lyg ryžių pudingo.
Balutas
Tai – virtas anties (arba vištos) perintas kiaušinis, kuriame jau yra susiformavęs vaisius. Daugiausia naudojamas maistui Filipinuose, Kambodžoje, Laose, Vietname, Kinijoje. Balutui priskiriamos kai kurios vos ne stebuklingos gydomosios savybės.
Dažnai šis kiaušinis patiekiamas prie alaus. Ypač jį mėgsta vyrai, nes manoma, kad jis turi afrodiziako savybių ir didina potenciją.
Baltosios lervos
Australai valgo kengūras, stručius, krokodilus, tačiau tikrai ne kiekvienas išdrįs paragauti čiabuvių aborigenų skanėsto – baltųjų lervų. Jos užauga piršto dydžio ir yra valgomos gyvos arba pakeptos ant žarijų.
Jūrų kiaulytė
Peru šis graužikas laikomas vienu pagrindinių švenčių skanėstų. Populiariausias šalies patiekalas iš jūrų kiaulytės vadinamas „Cuy“ ir dažniausiai valgomas su bulvėmis arba ryžiais. Ragavę tikina, kad skonis panašus į gerai pažįstamos triušienos. Skaičiuojama, kad per metus Peru gyventojai suvalgo per 3 mln. jūrų kiaulyčių.
Kobros kraujas/plakanti širdis
Tai iš tikrųjų yra daugiau ritualinis dalykas – Indonezijoje tikima, kad suvalsius kobros širdį ir išgėrus kraują, įgausi jos jėgos ir dvasios.
Avinų sėklidės
Jos valgomos Naujojoje Zelandijoje.
Turi tris širdis, o kraujas - mėlynos spalvos - Senjorų svetainė