Ruošiame agurkus: tradiciškai ir egzotiškai

Šiuo metu senjorės pasiraitojusios rankoves konservuoja rudens gėrybes žiemai. Šįmet ypač užderėjo agurkai. Tai – daržovė, kurios sudėtyje yra 95–96 proc. vandens. Agurkai aprūpina organizmą reikalingais skysčiais, stimuliuoja medžiagų apykaitą, padeda senjorų organizmui įsisavinti baltymus ir šalina iš jo toksines medžiagas. Patariama kuo daugiau naudoti maždaug 20 kalorijų turintį agurką, kuris yra įvairiausių mineralų bei antioksidantų, reikalingų senjorų  organizmui, – kalcio, magnio, vitaminų A, B, C, K ir kitų – šaltinis.

Pateikiame kelis paprastus ir egzotinius rauginimo, marinavimo, ledų gaminimo ir kitokių gaminių ruošimo receptus, kuriuos galbūt norės išbandyti senjorės.

 Tradiciškai rauginti agurkai

Reikės:

agurkų (kiek tilps į 3 litrų stiklainį)

krapų

česnako

druskos

juodųjų serbentų, vyšnių, krienų lapų

Į 3 litrų talpos stiklainį sudedame plautus krapus, juodųjų serbentų lapus, vyšnių ir krienų lapus. Dedant agurkus į stiklainį, nereikėtų jų labai suspausti, nes gali būti minkšti. Ant viršaus dedame česnakų skilteles, pipirus ir viską užpilame šaltu švariu šulinio, jei neturite – vandentiekio ar pirktiniu vandeniu, į kurį galima įmesti netgi ledukų. Inde išmaišome druską (1 kupiną šaukštą druskos 1 litrui vandens) ir užpilame agurkus. Stiklainius uždengiame plastmasiniu dangteliu. Kai agurkai „išsiputoja“, galima užsukti ir metaliniais dangteliais. Priklausomai nuo temperatūros, kurioje laikomi  agurkai, jie skaniai įrūgsta per 3-4 mėnesius.

Skaniai marinuoti agurkėliai

Reikės:

česnako  (po 1-2 skilteles į stiklainį)

krapų

prieskonių (kvepiantieji pipirų grūdeliai, lauro lapai, garstyčių grūdeliai, čili pipiriukai, morkytės)

Marinatui:

1 litro vandens

1 valgomojo šaukšto druskos

5 valgomųjų šaukštų cukraus

100 gramų acto

Iš pradžių į paruoštus stiklainius sudedame gerai nuplautus agurkus (jei ne ką tik skinti, tai reikėtų nupjovus galiukus pamirkyti vandenyje maždaug porą valandų), česnakus supjaustytus griežinėliais bei lapus su prieskoniais (galite perlieti verdančiu vandeniu dėl visa ko). Tuomet marinatą užviriname, užpilame agurkus, leidžiame pastovėti kelias minutes, nupilame, vėl užviriname, vėl užpilame agurkus. Uždarome dangteliais, apverčiame, apklojame šiltai, leidžiame atvėsti bei išnešame į rūsį žiemai.

Su svogūnais rauginti agurkai

Reikės:

1 kg agurkų

 2 svogūnų

 2 šaukštų nemaltų garstyčių sėklų

1  šaukštelio ciberžolės miltelių

2 šaukštų druskos

2 stiklinių virinto, bet atvėsinto, vandens

Šviežius agurkus gerai nuplaukite, nupjaukite galiukus. Supjaustykite svogūnus. Vandenyje ištirpinkite druską, suberkite prieskonius, išmaišykite. Į stiklainius sudėkite agurkus ir užpilkite sūrymu. Tada ant viršaus uždėkite stiklinę su vandeniu, kad ji šiek tiek slėgtų agurkus, ir svogūnus – jie turi būti panirę. Tik pažiūrėkite, kad sūrymas neišbėgtų pro stiklainio kraštus. Palikite stiklainyje šiek tiek vietos skysčiui, kuris papildomai susidarys vykstant fermentacijos procesui.

Stiklainius pastatykite atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Rūgimas prasidės per maždaug dvi paras – ims išsiskirti burbuliukai. Agurkai ir svogūnai pakils į viršų. Aktyvi fermentacija baigsis maždaug po savaitės – tada daržovės nusileis ant dugno. Galite jas ragauti dabar arba sandariai uždarykite stiklainius dangteliais ir laikykite šaltame rūsyje arba šaldytuve.

 Rauginti agurkai su obuoliais

Reikės:

1,5 kg agurkų

1,5 litro virinto šalto vandens

nedidelio rūgštaus obuolio

4 šaukštų druskos

saujos juodųjų serbentų ir vyšnios lapų, kelių lauro lapų

2 stiebų krapų

6 skiltelių česnako

šaukštelio kalendros grūdelių

Daržoves į stiklainį reikia dėti sluoksniais. Iš pradžių – dalis lapų, krapų ir česnakų. Tada – agurkai ir obuolio gabaliukai. Tada – vėl lapai ir prieskoniai. Ir taip – trys skirtingi sluoksniai. Viršuje agurkus turi uždengti lapai.

Viską užpilkite sūrymu, bet ne iki kraštų – palikite maždaug 3–4 centimetrus. Uždenkite plastikiniu dangteliu ir rauginkite kambario temperatūroje kelias dienas. Galite kasdien nuimti ir vėl uždėti dangtelį, kad išeitų perteklinis slėgis. Jeigu laikysite šaltai, taip raugintais agurkais galėsite mėgautis visą žiemą.

Trumpam rauginti agurkai su mineraliniu vandeniu

Reikės:

1 kg agurkų

1 litro gazuoto mineralinio vandens

2 šaukštų druskos

3 skiltelių česnako

žiupsnelio čili pipirų

krapų

Agurkams raugti naudokite visą krapo stiebą su žiedynu – jis geriausiai praturtins skoniu. Įdėkite krapus į stiklainį, tada sudėkite agurkus, kurie neturėtų būti dideli. Ant viršaus suberkite pjaustytą česnaką ir čili pipirus. Druską ištirpinkite mineraliniame vandenyje ir sūrymą užpilkite ant agurkų.

Stiklainį pastatykite į šaldytuvą ir skanaukite trumpam raugintus agurkus jau po 12–15 valandų.

Ant iešmelių kepti agurkai su kitomis daržovėmis

Reikės (2 asmenims):

2 trumpavaisių agurkų

400 g baklažano

200 g varškės sūrio

1 nedidelės cukinijos

2 geltonųjų paprikų

10 vyšninių pomidorų

70 ml alyvuogių aliejaus

70 ml citrinų sulčių

šviežių arba džiovintų petražolių (ar kitų jūsų mėgstamų žolelių)

druskos ir pipirų

Baklažaną, cukiniją ir agurkus supjaustykite griežinėliais. Papriką supjaustykite stambesniais gabalėliais. Viską sudėkite į indą su pomidorais ir užpilkite aliejumi, citrinos sultimis, pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Indą uždenkite maistine plėvele ir marinuokite apie 1 valandą. Sūrį supjaustykite stambesniais gabalėliais ir kartu su daržovėmis sumaukite ant iešmų. Kepkite iki 10 minučių, kol daržovės suminkštės ir šiek tiek apskrus.

Agurkų limonadas

Reikės:

500 g agurkų

7 vnt. citrinų

5 a. š. agavų sirupo

400 ml gazuoto vandens

Agurkus nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Agurkų minkštimą nusunkite per smulkų sietelį ar audinio skiautę. Išspauskite citrinas ir sumaišykite su agurkų sultimis. Pagardinkite agavų sirupu, įpilkite gazuoto stalo vandens ir išmaišykite. Patiekite su daug ledo ir šviežių agurkų griežinėliais.

Agurkų ledai

Reikės:

1–2 šviežių trumpavaisių agurkų,

2 kivių,

1 puodelio kubeliais pjaustyto meliono,

2 valgomųjų šaukštelių citrinos sulčių,

ketvirčio vandens stiklinės,

2 valgomųjų šaukštelių cukraus (galima keisti medumi).

Cukrų ar medų išmaišykite su šiltu vandeniu, kol viskas gerai ištirps. Į dubenį dėkite kubeliais supjaustytą agurką, kivius, melioną, supilkite citrinos sultis ir vandenį su ištirpusiu cukrumi ar medumi. Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Ją atsargiai supilstykite į ledų formeles ir dėkite į kamerą, kad atvėstų ir sustingtų.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.