Sultiniai – skanu ir sveika

Sultiniai yra labai skanūs ir naudingi sveikatai. Jie gerina žarnyno veiklą, mažina sąnarių skausmus, stiprina imuninę sistemą ir kovoja prieš uždegimus (kai kas netgi teigia, kad peršalus jie veiksmingesni net už arbatą!). Pateikiame kelis sultinių receptus ir patariame būtinai juos išbandyti!

Jautienos sultinys

  • Vanduo 2,5 l
  • Jautiena (su kaulais) 1 kg
  • Alyvuogių aliejus 60 ml
  • Salierai  2 vnt.
  • Morkos, 2 vnt.
  • Svogūnas 1 vnt.
  • Druska  1 a.š.
  • Pipirai 0,5 a.š.
  1. Mėsą nuplaukite, išdėliokite ant skardos ir apipilkite alyvuogių aliejumi. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą, kol mėsa pasidengs plutele, tada sudėkite į didelį puodą.
  2. Supjaustykite stambiais gabaliukais salierą, morkas nuskuskite ir supjaustykite šiaudeliais, svogūną – kubeliais.
  3. Sudėkite daržoves į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies apie 4 valandas.
  4. Išgriebkite mėsą, atskirkite nuo kaulų. Kaulus ir daržoves išmeskite, sultinį nukoškite per marlę arba sietelį ir atvėsinkite. Nugriebkite riebalus.
  5. Sriuba turi pastovėti parą, tada į lėkštes išdėliojama mėsa, ant viršaus užpilamas sultinys, papuošiama smulkintais žalumynais.

Vištienos sultinys

  • 1 vištos kaulų
  • 3 morkų
  • 2 saliero stiebų
  • 1 svogūno
  • 6 česnako skiltelių
  • Druskos
  • Juodųjų pipirų
  • Lauro lapų
  • Vandens
  • Papildomų daržovių (kurias mėgstate ir kurių turite)
  1. Vištienos kaulus užpilame vandeniu tiek, kad apsemtų, ir užverdame. Užvirusį vandenį nupilame, vištieną nuplauname. Jei naudosite keptos vištienos kaulus, tuomet šį žingsnį praleiskite ir eikite tiesiai prie antrojo.
  2. Į puodą dedame apvirtą vištieną (arba jau keptos vištienos kaulus), luptas į kelias dalis perpjautas morkas, nuplautus į kelias dalis perpjautus saliero stiebus, luptus svogūnus ir česnakus. Galite pridėti ir kitų daržovių.
  3. Beriame šaukštelį druskos, kelis lauro lapus, keletą juodųjų pipirų.
  4. Užpilame vandeniu – jo turi būti maždaug dvigubai daugiau nei ingredientų tūrio.
  5. Užverdame. Kai vanduo užverda, sumažiname ugnį, kad vanduo vos burbuliuotų ir verdame tris valandas. Jei matote, kad nemažai vandens nugaravo, jo visada galite papildyti virimo eigoje.
  6. Išvirusį sultinį perkošiame per sietelį arba marlę.

Kalakutų kaklų sultinys

  • 3 kaklai po~500 g
  • 3 l vandens
  • 3 morkos
  • 1 česnako galva
  • 1 svogūno galva
  • 3 saliero stiebai
  • sauja petražolių lapų su koteliais
  • 2–3 rozmarino šakelės
  • lauro lapelių, juodųjų ir kvapniųjų pipirų, druskos
  • šlakelis aliejaus
  1. Kaklus peiliu tarp slankstelių padaliname per pusę.
  2. Didelio puodo dugną suvilgome aliejumi, įkaitiname ir jame vartydami apkepame kalakutų kaklus, kol mėsa ims ruduoti.
  3. Beriame per pusę perpjautą svogūno galvą, skersai perpjautą česnako galvą (taip, kad visos skiltelės būtų perpjautos per pusę), stambiai pasmulkintas morkas ir salierų kotus.
  4. Pamaišydami apkepame 3–5 minutes.
  5. Pilame į puodą vandenį, palaukiame, kol užvirs.
  6. Sumažiname ugnį iki mažiausios, suberiame prieskonius ir žoleles, uždengiame ir verdame ant mažos ugnies 2,5 val.
  7. Nukaičiame, nukošiame per sietelį, atvėsiname.

Išvirus gausite ryškaus skonio aromatingą sultinį, kuris tiks sriuboms, padažams ar troškiniams gaminti.

Paprasčiausia sriuba: į sultinį įberkite smulkių makaronų ir pavirkite kelias minutes, tuo metu nuimkite mėsą nuo kaklų, susmulkinkite ir berkite į puodą su makaronais. Pavirkite dar porą minučių, nukaiskite, pasūdykite, jei reikia. Patiekdami užbarstykite smulkiai kapotų petražolių lapelių.

Jei esate vegetaras, galite pasigaminti labai skanių, naudingų sultinių be mėsos. Pateikiame keletą receptų.

Kietojo sūrio sultinys

Reikės: 250 g kietojo sūrio, 1,5 l vandens, vieno didesnio svogūno, 3 česnako skiltelių, žiupsnelio juodųjų pipirų, ryšulėlio petražolių lapelių su stiebais, šiek tiek druskos.

Svogūną nulupkite ir perpjaukite ketvirčiais. Puode užvirkite vandenį ir sudėkite visus produktus. Virkite ant silpnos ugnies pamaišydami apie valandą. Baigiant virti, pasūdykite ir viską nukoškite per sietelį. Rezultatas: 1–1,2 litro gelsvo ir aromatingo sultinio.

Šis receptas – netradicinis. Kietojo sūrio sultinys pasižymi tiek išskirtiniu skoniu bei aromatu, tiek skirtingų panaudojimo būdų gausa. Jame galima išvirti daržovių sriubą, pagardinti kitus patiekalus, pavyzdžiui, rizotą. Tačiau jis puikiai tinka valgyti ir vienas.

Džiovintų baravykų sultinys

Reikės: 1 l vandens, 1 kubelio sultinio, 100 g džiovintų baravykų, saujos perlinių kruopų.

Džiovintus grybus išvirkite vandenyje, pastarąjį nupilkite, o į nuovirą sudėkite sultinio kubelį ir kruopas. Virkite apie pusvalandį, valgykite karštą arba šaltą.

Šis sultinio receptas – tradicinis, autentiškas ir lietuviškas. Jį be galo paprasta paruošti, gardu valgyti, verta panaudoti kitų patiekalų gamybai. Tokį sultinį netgi galima supilstyti į indelius ir užšaldyti bei mėgautis vėliau. Džiovinti baravykai patiekalui suteikia ypatingą ir išraiškingą skonį.

 Daržovių sultinys

Reikės: poros didesnių morkų, stiebelio petražolių, 1 svogūno, 1 saliero, 4 česnako skiltelių, 1 poro, žiupsnelio druskos ir kvapiųjų pipirų, 1 lauro lapo, 2 l vandens.

Į puodą sudėkite nuplautas, nuvalytas ir stambiai supjaustytas daržoves. Užpilkite jas šaltu vandeniu bei virkite iki 40 minučių ant silpnos ugnies. Baigiant gaminti, į sultinį suberkite druską, pipirus, sudėkite lauro lapelius. Išvirus, leiskite 15 minučių nusistovėti. Vėliau perkoškite skystį per sietelį ir ragaukite.

Šį receptą galima vadinti tikra klasika be rūpesčių. Daržovių sultinys yra ypač greitai bei lengvai paruošiama tokio patiekalo forma – jis, kaip ir kitos minėtos kulinarinės idėjos, tinka gardinti kitas sriubas. Be to, ingredientus galima pateikti kaip garnyrą. Tačiau, svarbiausia, šis daržovių sultinys yra be galo maistingas ir naudingas, neapsunkinantis senjorų organizmo, jį sušildantis, suteikiantis jėgų.

pexels.com. nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.