ĮvairūsSveikata

Ar saldikliai „sveikesni“ už cukrų?

Vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad cukrus daro neigiamą įtaką žmogaus sveikatai, o jį keičiančios becukrės alternatyvos – saldikliai – vis dažniau kritikuojami kaip ne tokie jau nekalti. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pabrėžia: dirbtiniai saldikliai nėra saugus ar veiksmingas būdas siekiant pagerinti sveikatą ar mažinti kūno svorį, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija.

Ne vien cukrus kelia grėsmę

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, per didelis cukraus vartojimas yra tiesiogiai siejamas su daugybe sveikatos problemų: 2 tipo diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, nutukimu, dantų ėduonimi, o kai kuriais atvejais net vėžiu. Ypač pavojingas pridėtinis cukrus, kurio gausu gazuotuose gėrimuose, saldumynuose, pusgaminiuose. PSO rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau kaip 6 arbatinius šaukštelius cukraus (tai yra apie 25 gramus) suaugusiam žmogui.

Saldikliai – ne tokie nekalti, kaip gali pasirodyti

Vis dažniau vartotojai, bandydami gyventi sveikiau, renkasi produktus be pridėtinio cukraus. Tačiau dažnai jie yra papildyti dirbtiniais saldikliais – acesulfamu K, aspartamu, sacharinu, sukraloze, stevija ir kitais. Nors jų energinė vertė mažesnė arba jos visai nėra, PSO jau 2023 m. paskelbė aiškią rekomendaciją: šių saldiklių nereikėtų naudoti kaip priemonės svoriui kontroliuoti ar neinfekcinių ligų rizikai mažinti.

Naujausi tyrimai rodo, kad kai kurie saldikliai gali trikdyti gliukozės apykaitą, skatinti insulino išsiskyrimą ir keisti žarnyno mikrobiotos sudėtį. Dar daugiau – kai kurie iš jų gali skatinti dar stipresnį saldumynų poreikį, todėl ilgainiui tik dar labiau apsunkina sveikos mitybos siekį.

Statistika – niūri

Higienos instituto duomenimis, 2024 m. Lietuvoje cukriniu diabetu sirgo vienas iš 19 vyrų ir viena iš 16 moterų. Per pastaruosius dešimtmečius sergamumas 2 tipo diabetu išaugo penkis kartus, o vaikų, sergančių šia liga, skaičius padidėjo net 36 proc. Panaši tendencija stebima ir širdies bei kraujagyslių ligų srityje – 2024 m. net kas trečias šalies gyventojas sirgo hipertenzinėmis ligomis.

Kaip sumažinti cukraus vartojimą?

Reikėtų rinktis natūralius ir neperdirbtus produktus. Švieži vaisiai, daržovės, viso grūdo gaminiai – tai pagrindas sveikai mitybai. Kuo daugiau gaminsite namuose, tuo mažiau suvartosite pridėtinio cukraus.

Prieš įsigydami produktus, skaitykite etiketes. Venkite produktų, kurių sudėtyje yra tokie ingredientai kaip gliukozė, fruktozė, dekstrozė, maltozė – tai skirtingos cukraus formos. Jei jos nurodytos tarp pirmųjų trijų ingredientų, jų kiekis produkte – labai didelis.

Dar vienas patarimas – vietoje saldumynų rinkitės uogas, vaisius ar jų tyres. Saldumo pojūtį padeda sustiprinti ir natūralūs prieskoniai – cinamonas, vanilė, kardamonas.

Palaipsniui mažinkite cukraus vartojimą. Taip išvengsite aštraus skonio pokyčio ir palengva priprasite prie natūralaus maisto skonio. Organizmas prisitaiko per 2–4 savaites.

Svarbu ne tik „be cukraus“, bet ir „be saldiklių“

Žymėjimas „be pridėtinio cukraus“ ar „be cukraus“ dar nereiškia, kad produktas sveikas. Šiandienos vartotojas turėtų būti ne tik smalsus, bet ir atsargus – skaityti etiketes, domėtis sudedamosiomis dalimis ir rinktis kuo natūralesnius produktus. Senjorams žinotina, kad saldikliai nėra stebuklingas sprendimas…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *