Maistas per šventes: kiek gaminti, kaip laikyti

Trečdalis pasaulyje užauginamo ir pagaminamo maisto kasdien yra išmetama. Tai reiškia ne tik švaistomus maisto išteklius, bet ir be reikalo naudojamą energiją, žemės resursus bei laiką. Ši problema tampa dar aktualesnė per didžiąsias metų šventes, kai norėdami nustebinti artimuosius perkame ir ruošiame daugiau maisto nei galime suvartoti. Kaip sumažinti maisto švaistymą? Ekspertai dalijasi praktiškais patarimais.

Maistą ant stalo laikykime mažomis porcijomis

Šventiniai stalai dažnai būna nukrauti gausiomis vaišėmis, tačiau šiltose patalpose ilgai laikomas maistas greitai genda. Tai ypač pasakytina apie mišraines, žuvies patiekalus ir kitus daug drėgmės turinčius produktus.

Dėl to patiekalus ant stalo dėkite mažomis porcijomis. Pavalgius likučius nedelsiant perkelkite į vėsų arba šaldytuvą. Jei įmanoma, produktus pjaustykite tik prieš pat vartojimą – nesmulkinti patiekalai ilgiau išlieka švieži ir mažiau pažeidžiami mikroorganizmų.

Likučius laikykime skaidriuose indeliuose

Viena pagrindinių priežasčių, kodėl maistas išmetamas – jis užsimiršta arba supelija. Laikydami maistą skaidriuose, sandariuose indeliuose galėsite lengvai stebėti, kas yra šaldytuve, ir greičiau sunaudosite likučius.

Todėl pasirinkite indelius su plokščiais dangteliais, kurie taupo vietą šaldytuve, leidžia juos patogiai sudėti vieną ant kito. Maistą laikykite uždengtą, kad apsaugotumėte nuo mikroorganizmų, galinčių pasklisti iš kitų produktų.

Patiekalus dėkime į atskirus indelius

Dažnai liekančios vaišės dedamos į maišelius ar foliją, o skirtingų tekstūrų ir drėgnumo patiekalai sukraunami kartu, taip skatinant greitesnį gedimą. Mišrainės, kurios yra drėgnesnės, gali sugadinti šalia esančius sausesnius produktus, pavyzdžiui, keptą mėsą.

Tad skirtingų rūšių maistą laikykite atskiruose induose. Perduodami vaišių likučius šeimos nariams, pasirūpinkite, kad maistas būtų atitinkamai paskirstytas – pavyzdžiui, mišrainės viename indelyje, mėsa ar pyragai – kitame.

Planuokime maisto kiekius iš anksto

Dažniausia švaistymo priežastis – per didelis kiekis ruošto maisto. Planavimas gali padėti išvengti situacijų, kai maistas lieka nepanaudotas. Sudarius pirkinių sąrašą ir apskaičiavus porcijas pagal svečių skaičių, visas maistas bus suvartotas. Pasiruoškite tiek patiekalų, kiek tikrai reikės – jei abejojate, rinkitės mažesnes porcijas.

Nauji receptai iš likučių

Jei po švenčių lieka daug neišnaudoto maisto, iš jo galima paruošti kitus patiekalus. Pavyzdžiui, iš daržovių ar mėsos likučių – sriubą ar troškinį, o iš pyrago – trupininį desertą.

Taip pat galima daug receptų rasti interneto platformose ar kulinarijos knygose, ir pagal šias idėjas  pabandyti pagaminti naujus patiekalus iš to, kas liko nuo švenčių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.