Neišmeskite apelsinų žievelių!

Vienas senjorų mėgstamiausių citrusinių vaisių – apelsinas. Vyresni žmonės prisimena, kad kažkada tai buvo labai egzotinis vaisius, kurio retai kada galėdavome nusipirkti. Dabar gi visose maisto prekių parduotuvėse galime jų įsigyti, ypač jei dar yra ir akcijos…

Nulupę apelsinus dažniausiai jų žieveles išmetame. Tačiau senjorai turėtų žinoti, kad tas žieveles galima labai daug kam panaudoti – jos gardžiai kvepia, tad jomis galima skaninti kepinius, gėrimus, netgi pasigaminti skanėstų. Apelsinų žievelės tinka ne tik maistui, bet jas galima panaudoti ir buityje, pasigaminus kvapiklių. 

Kaip paruošti apelsinų žieveles

Prieš pradėdami valgyti apelsinus, senjorai turėtų juos kruopščiai nuplauti, nušveisti kempinėle. Tada, žievelėms išdžiūvus, jas nutarkuoti, vienu sluoksniu paskleisti ant popierinio rankšluostėlio, uždengti kitu popieriniu rankšluostėliu ir palikti išdžiūti. Nors senjorai turi daug laiko, tačiau jei nori, kad šis procesas vyktų greičiau, žieveles gali džiovinti orkaitėje ar džiovyklėje.

Kokį maistą gardinti žievelėmis

Džiovintos apelsinų žievelės dažnai naudojamos įvairiuose kepiniuose. Jos suteikia malonų aromatą. Išdžiovinus apelsinų žieveles ir iki miltelių sumalus kavamale, juos galite berti į desertus, jogurtą, varškę, košes, pyragus, gėrimus, sriubas.

Džiovintas apelsinų žieveles senjorai gali panaudoti ir gardindami kitus patiekalus, pavyzdžiui, vištieną. Tam reikia apelsinų žieveles, čiobrelius ar rozmarinus, druską, pipirus sumaišyti su medumi ir garstyčiomis (vietoj medaus ir garstyčių galima naudoti sviestą ir porą skiltelių sutrinto česnako). Šiuo prieskonių mišiniu ištrinkite vištieną (mišinys tiks tiek krūtinėlėms, tiek ir kepant visą paukštį) ir palikite pasimarinuoti apie valandą. Tada iššaukite į orkaitę, vištai iškepus ji bus ypač kvapni ir sultinga.

Salotas taip pat galite paskaninti apelsinų žievelėmis. Tereikia jas suberti į aliejų ir palikti per naktį. Tada įpilti citrinų sulčių, įberti druskos, pipirų, prieskoninių žolelių ir išmaišyti. Šis užpilas bus puikus prieskonis žalialapėms salotoms.

 Pasigaminkite apelsinų saldainių – cukatų

Apelsinų žieveles gerai nusausinkite, supjaustykite pailgomis juostelėmis. Jas sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite, iki kol suminkštės, apie valandą. Virimo laiką galima sutrumpinti žieveles porą dienų pamirkius šaltame vandenyje (jį vis reikia pakeisti), tuomet virti reikės apie 20 min.

Virtas žieveles nukoškite. Išvirkite cukraus sirupą (1,5 stiklinės cukraus maišant ir verdant ištirpinkite 1 stiklinėje vandens), į jį sudėkite žieveles ir virkite, iki kol jos tarps permatomos, apie 30 min.

Kepimo popierių apiberkite cukrumi, sudėkite žieveles (jos bus lipnios), jas taip pat apiberkite cukrumi. Palikite visiškai išdžiūti (nepamirškite kartais pavartyti) arba džiovinkite orkaitėje, džiovyklėje.

Apelsinų žievelėmis paskaninkite arbatą

Įprastą juodą arbatą galima lengvai ir pigiai paversti  gurmanišku gėrimu. Tam reikia džiovintas apelsinų žieveles, nemaltus gvazdikėlius, anyžiaus žvaigždeles, kardamono sėklas, gabaliukais sulaužytą cinamono lazdelę sumaišyti su juodąja arbata. Galima naudoti ir mažiau prieskonių, tačiau mišinyje būtinai turi būti džiovintų apelsinų žievelių ir gvazdikėlių.

Džiovintos apelsinų žievelės suteiks namams malonų aromatą

Senjorams visada malonu, kai namai, kur jie praleidžia daug laiko, maloniai kvepia. Kad taip būtų, vėl pagelbės džiovintos apelsinų žievelės. Įbėrus į židinį, degdamos jos pripildys namus nuostabaus aromato. Supjausčius apelsinus ir imbierą griežinėliais, įlašinus migdolų ekstrakto ir viską sudėjus į stiklainį bei užpylus vandeniu, tai bus puikus namų gaiviklis.

Džiovintų apelsinų žievelių įbėrus į šiukšlių kibirą, jos panaikins nepageidaujamą kvapą. Džiovintas apelsinų žieveles sudėjus į drobinius maišelius ir juos laikant stalčiuje ar spintoje, drabužiai ne tik švelniai kvepės, bet ir bus apsaugoti nuo kandžių.

Kartais ir senjorėms pasitaiko, kad gaminant maistas prisvyla, kepant žuvį taip pat pasklinda ne itin malonūs kvapai. Tokiu atveju reikėtų šviežias ar džiovintas apelsinų žieveles, cinamono lazdelę, kelis lašus mėtų eterinio aliejaus sudėti į puodą, įpilti vandens ir pavirti.

Norint, kad šaldytuve nebūtų nereikalingų kvapų, apelsiną perpjaukite perpus, minkštimą išimkite, o į žievelių „dubenėlius“ įberkite druskos. Šaldytuve laikomi „dubenėliai“  sugers nemalonius kvapus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.