Pažaliavusios bulvės: valgyti ar ne?
Dažnai esame pastebėję, kad tiek namuose laikomos, tiek parduotuvėse siūlomos bulvės kartais būna pažaliavusios. Nors iš pirmo žvilgsnio tai atrodytų kaip natūralus reiškinys, pažaliavusios bulvės gali būti ženklas, kad jose kaupiasi pavojinga žmogaus sveikatai medžiaga – solaninas. Kas yra solaninas ir kodėl jis pavojingas, aiškina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.
Kas rodo, kad apsinuodijote solaninu
Solaninas – tai natūralus toksinas, kurį gamina bulvės, apsisaugodamos nuo kenkėjų ir šviesos poveikio. Nors nedideliais kiekiais jis nekenkia, didesnė koncentracija gali tapti rimtu pavojumi žmogaus sveikatai. Tad jei jus pykina, vemiate, viduriuojate, kankina galvos skausmas, svaigulys, haliucinacijos, sutriko regėjimas, o sunkesniais atvejais – ir sutrinka širdies ritmas, tai gali būti apsinuodijimo solaninu pasekmė.
Norint išvengti apsinuodijimų solaninu nerekomenduojama maistui vartoti senų, sudžiūvusių, sudygusių, pažaliavusių bulvių, taip pat nenaudoti maistui vandens, kuriame virė pažaliavusios bulvės. Jei pažaliavusi tik nedidelė dalis, ją galima nupjauti iki sveikos (baltos) vietos ir likusią dalį sunaudoti.
Kaip išvengti bulvių pažaliavimo?
Bulvių pažaliavimas – tai ne atsitiktinumas, o netinkamų laikymo sąlygų pasekmė. Siekiant apsaugoti jas nuo solanino kaupimosi, būtina laikytis kelių pagrindinių taisyklių. Bulves reikia laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, geriausia – rūsyje arba sandarioje spintelėje. Venkite šviesos ir šilumos, ypač laikymo vietų šalia viryklės ar ant palangės. Rinkitės tik sveikas, švarias, nesudygusias ir nepažeistas bulves. Bulvės neturi turėti ilgesnių nei 3 mm daigų, pelėsio, puvimo ar pašalinio kvapo.
Tinkamos laikymo sąlygos ne tik padeda išvengti pažaliavimo, bet ir pratęsia bulvių šviežumą bei vartojimo saugumą.
Jei pastebite, kad pardavinėjamos pažaliavusios bulvės
Prekyboje esančios bulvės turi atitikti nustatytus kokybės reikalavimus. Pirmosios kokybės klasei leidžiama, kad pažaliavusių bulvių būtų ne daugiau nei 3 %, o antrosios klasės bulvėms – iki 8 % nuo visos siuntos svorio.
Jei vartotojas mato, kad prekybos centras pardavinėja pažaliavusias bulves ir jų kiekis yra didelis, pirmiausia turėtų atkreipti parduotuvės pardavėjų dėmesį, pats tokių bulvių nepirkti ir apie tai informuoti Maisto ir veterinarijos tarnybą.
Bulvės yra viena dažniausiai vartojamų daržovių Lietuvoje, tačiau jų saugus vartojimas priklauso nuo mūsų pačių atsakingumo – tiek renkantis, tiek laikant. Tad, senjorai, neapsigaukite dėl žalios spalvos – ji gali slėpti nematomą pavojų.