Puikaus skonio traškūs kopūstų blyneliai

Tarp mėgstamiausių senjorų patiekalų yra ir blynai. Išmanios šeimininkės juos gamina iš bulvių, miltų.  Pasirodo, blynelius galima išsikepti ir iš kopūstų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kopūstai turi nemažai antiuždegiminių medžiagų, todėl naudinga vartoti įvairias jų rūšis. 

Kopūstuose mažai kalorijų ir daug naudingų medžiagų

Vasarą dažniau mėgaujamės brokoliais ir žiediniais kopūstais – jie tinkami grilinimui, o šiek tiek pagarinti yra puikus mėsos ir žuvies patiekalų garnyras. Senjorai gūžinius kopūstus naudoja sriuboms, pjausto salotoms, tačiau su jais galima kepti ir daržovių apkepus bei gardžius blynelius.

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, kryžmažiedžių augalų šeimai priklausantys kopūstai turi itin daug senjorų organizmui naudingų medžiagų: „Juose mažai kalorijų ir daug skaidulų, ypač tirpių, taip pat vitaminų C, K, B ir E, mikroelementų kalio, magnio ir kalcio. Svarbu ir tai, kad kopūstai turi daug antiuždegiminių medžiagų, nes tiek daržovėje, tiek jos sultyse yra daug fitochemikalų.“

Nors termiškai apdorojant kopūstus fitochemikalų bei vandenyje tirpių vitaminų mažėja, pasak ekspertės, išlieka senjorams labai naudingos skaidulos bei mikroelementai, prisideda papildomų naudingų medžiagų: „Rudenį ir žiemą itin naudinga savo racioną papildyti raugintais kopūstais – tai tikras probiotikų šaltinis“, – teigia gydytoja.

Senjorams žinotina, kad nepaisant visų naudų, kopūstus atsargiau turėtų valgyti žmonės, kuriems pasireiškia virškinimo sutrikimai arba skydliaukės ligos: „Kopūstuose yra kai kurių žmogaus virškinimo sistemos sunkiau įsisavinamų sieros junginių, todėl ši daržovė pasižymi pilvą pučiančiu poveikiu. Jų privengti arba dėl vartojimo pasitarti su savo gydytoju rekomenduojama tiems žmonėms, kurie turi ir skydliaukės ligų, nes kopūstuose yra medžiagų, susijusių su skydliaukės hormonų gamyba bei jodo įsisavinimu. 

Kopūstų blyneliai 

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

500 g gūžinio kopūsto

1 didelės morkos

2 svogūnų;

4 kiaušinių;

⅓ puodelio norimų  miltų;

2 šaukštų vandens;

1 šaukšto sojų padažo;

2 šaukštelių sezamų aliejaus ir aliejaus kepimui;

1 šaukštelio druskos;

½ šaukštelio pipirų.

Kaip gaminti:

  1. Smulkiai supjaustykite svogūnus.
  2. Dubenyje suplakite kiaušinius, įmaišykite miltus, supilkite vandenį, sojų padažą, 2 šaukštelius sezamų aliejaus, įberkite šaukštelį druskos ir pipirus. Sudėkite smulkiai supjautytus kopūstus, stambiai sutarkuotą morką ir svogūnus, gerai išmaišykite.
  3. Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų ir kepkite blynelius, kol jie taps auksinės spalvos. Nusausinkite riebalų perteklių, sudėję ant popierinių rankšluosčių.
  4. Patiekite su grietine arba mėgstamu padažu.

Skanaus!

2 komentarai “Puikaus skonio traškūs kopūstų blyneliai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.