3 patarimai, kad po švenčių neišmestume maisto
Trečdalis pasaulyje užauginamo ir pagaminamo maisto kasdien yra išmetama. Taip švaistomi ne tik žemės, bet ir energijos bei laiko, sunaudotų jam pagaminti, ištekliai. Ypač tai tampa aktualu per didžiąsias metų šventes, kuomet norėdami pradžiuginti artimuosius, perkame ir ruošiame patiekalus, o visko nesuvalgę – pradėjusius gesti tiesiog išmetame. Ekspertai pataria, ką daryti, kad taip neatsitiktų.
1. Nelaikykime patiekalų ant stalo pernelyg ilgai
Per šventes esame įpratę ilgai sėdėti prie vaišėmis nukrauto stalo, ant kurio – didžiulės lėkštės su gausiais ir gardžiais patiekalais. Tačiau šiltoje patalpoje ilgai ir neuždengtas laikomas maistas greitai pradeda gesti, tad nieko keisto, kad vėliau ar kitą dieną jo vartoti nebesinori.
Šiltoje patalpoje laikomas maistas – puiki terpė daugintis mikroorganizmams, dėl kurių prasideda gedimo procesai. Tad vienas iš būdų sumažinti po švenčių išmetamo maisto kiekį – ant stalo jį laikyti kuo mažesniais kiekiais, o pavalgius paskubėti nuimti ir padėti vėsiai. Reikėtų prisiminti, kad pirmiausia susitinkame vieni dėl kitų, o ne tik dėl valgių.
Greičiausiai genda daug drėgmės turintys patiekalai, pavyzdžiui, mišrainė. Taip pat ir tie, kurie turtingi taip vertinamomis polinesočiosiomis rūgštimis, pavyzdžiui, žuvis, tad ją reikėtų kuo greičiau patraukti nuo vaišių stalo.
Jei galima, produktus ant stalo dėti nepjaustytus: maisto gedimui įtakos turi sąlytis su įrankiais, oru, tad keptos paukštienos, vaisių, pyragų verčiau atpjauti tuomet, kai ketiname juos valgyti. Nesmulkintas maistas ilgiau išlieka nepažeistas mikroorganizmų.
2. Maisto likučius sudėkime į skaidrius indelius
Dažniausiai išmetamas maistas, kuris sudžiūvo ar supelijo. Neretai taip nutinka, kuomet produktai laikomi neuždengti net ir šaldytuve.
Ekspertai teigia, kad net ir šaldytuve produktus senjorai turėtų laikyti uždengtus, o geriausiai – sandariai uždaromuose maisto indeliuose, kad jie neužsikrėstų mikroorganizmais nuo kitų produktų. Pavyzdžiui, nuo lėkštutėje laikomo po švenčių likusio pelėsinio sūrio gabaliuko pelėsiu užsikrečia kiti maisto produktai, kurie tai konkrečiai pelėsio rūšiai gali būti nepritaikyti.
Pasak specialistų, dar geriau, jei maistas laikomas skaidriuose indeliuose, nes vos atidarius šaldytuvą iš karto matosi jo turinys ir kas yra indelių viduje. Tai padeda prisiminti, kokių po švenčių turime patiekalų likučių.
Be to, skaidrūs maisto indeliai gali padėti sutaupyti vietos šaldytuve ar spintelėse. Stačiakampius indelius su plokščiais dangteliais galima patogiai statyti vieną ant kito ir talpinti šalia – tai leidžia maksimaliai išnaudoti erdvę šaldytuve bei vos atsidarius matyti jo turinį.
3. Nedėkime skirtingų patiekalų į tą patį indelį
Per šventinius pietus ar vakarienę likusias vaišes senjorai stengiasi įdėti išvykstantiems vaikams, anūkams. Neretai maistas sudedamas į po ranka pasitaikiusius maišelius, suvyniojamas į foliją ar maistinę plėvelę. O tai ne tik sugadina maisto juslines savybes, bet ir paspartina gedimo procesus. Todėl, pavyzdžiui, mišrainės nereikėtų dėti į tą patį indelį su kepto kalakuto gabaliukais. Mišrainė ir daržovės turi daugiau skysčio nei kepta mėsa, tad ir genda greičiau, ir sudrėksta šalia esantys produktai.