Midijų patiekalai: nuostabūs skoniai

Midijos mėgstamos įvairiose šalyse. Kiekvienoje jų šios jūros gėrybės ruošiamos savitai, naudojant mėgstamus ingredientus. Lietuviai taipogi parduotuvėse jų nusiperka ir bando įvairius receptus. Nors senjorai gali pasakyti, kad tai brangus skanėstas, vis dėlto pagaminti ir pasimėgauti ypatingais skoniais bent porą kartų per mėnesį  verta… Ypač pagyvenusiems žmonėms reikėtų kartkartėmis valgyti midijas – jos turi omega-3 rūgščių, vitaminų A ir B12, fosforo.

Dažniausiai perkamos šaldytos virtos midijas. Taip išvengiama problemos, kad moliuskai gali būti sugedę. Tačiau jei įsigyjate šviežias midijas, stebėkite, ar visos geldelės atsidaro, jeigu bus užsivėrusių moliuskų, jų nereikėtų naudoti. Midijas būtina tinkamai išvalyti.

Šaldytos virtos midijos po jų atšildymo turėtų iškart lengvai atsiverti.

Midijos ne tik skanus, bet ir vertingas maistas – tai puikus baltymų šaltinis, taip pat turintis omega-3 rūgščių, vitaminų A ir B12, fosforo.

Pateikiame keletą midijų gaminimo receptų.

Keptos japoniškos midijos

Reikės:

12 vienetų šaldytų virtų midijų su kiautais

1 skiltelės smulkinto česnako

1 arbatinio šaukštelio smulkintos imbiero šaknies

0,5 laimo išspaustų sulčių

0,5 šaukštelio smulkintos citrinos žievelės

1,5 šaukštelio wasabi pastos

2 šaukštelių balto cukraus

¾ puodelio majonezo

1 šaukštelio sojų padažo

¼ šaukštelio sezamų aliejaus

Svogūnų laiškų

Panko džiūvėsėlių

Paruošimo būdas:

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių celsijaus. Jei yra viršaus kaitinimo funkcija, rinkitės ją.

  1. Atšildykite midijas, perplaukite ir apžiūrėkite, ar visos midijos yra švarios – neturi likti plaušelių, kiautų gabalėlių. Atskirkite nuo midijų viršutines geldeles – turi likti viena geldelė, ant kurios būtų midija. Midijas išklokite po vieną kepimo popieriuje patiestoje skardoje.
  2. Paruoškite padažą. Ši dalis yra lengviausia, nes paprasčiausiai reikia sumaišyti visus ingredientus, išskyrus panko džiūvėsėlius ir svogūnų laiškus.
  3. Po šaukštelį padažo dėkite ant midijų, pabarstykite šiek tiek panko džiūvėsėlių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite, kol gražiai apskrus.
  4. Iškepusias midijas papuoškite smulkintais svogūnų laiškais.

Meksikietiškos midijos su „Chorizo“ dešra

Reikės:

1 pakelio šaldytų virtų midijų su kiautais

2 vnt. smulkinto mėlynojo svogūno

4 skiltelių smulkinto česnako

0,5 vnt. smulkintos raudonos aštriosios paprikos

4 šaukštų sviesto

1,5 puodelio daržovių ar kito jūsų mėgstamo sultinio

¼ puodelio grietinėlės

2 šaukštų laimo sulčių

Druskos ir pipirų

100 gramų „Chorizo“ dešros

Kelių šakelių smulkintos kalendros

Paruošimo būdas:

Atšildykite midijas, perplaukite ir apžiūrėkite, ar visos midijos yra švarios – neturi likti plaušelių, atplyšusių kiautų gabalėlių. Į puodą midijas vėliau dėsime su geldelėmis, tad jų nepašalinkite.

  1. Dideliame puode ištirpdykite sviestą, sudėkite svogūnus, aitriąją papriką ir česnaką. Pakepinkite kelias minutes.
  2. Supilkite sultinį ir troškinkite apie 6 minutes, kol šis išgaruos.
  3. Tuo pačiu metu atskiroje keptuvėje pakepinkite „Chorizo“ dešrą.
  4. Į puodą sudėkite midijas, „Chorizo“ dešrą, pusę turimo kalendrų kiekio, pagardinkite druska ir pipirais. Lengvai išmaišykite ir maišykite, kol midijos bus paruoštos. Procesas turi trukti ne ilgiau nei kelias minutes.
  5. Išjungę ugnį, pagardinkite midijas laimų sultimis, grietinėle, likusia kalendra.
  6. Patiekite su karštomis prancūziško batono riekelėmis ar belgiškomis bulvytėmis.

Itališkos midijos su spagečiais

Reikės:

200 gramų spagečių

1 pakelio šaldytų virtų midijų su kiautais

¼ puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus

2 didelių smulkintų česnako skiltelių

1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų

Šiek tiek smulkintų baziliko lapelių

¾ puodelio daržovių ar kito jūsų mėgstamo sultinio

1 vieneto smulkintos saldžiosios paprikos

Druskos ir pipirų

Smulkintų petražolių

1 šaukštelio smulkintos citrinos žievelės

Paruošimo būdas:

Išvirkite makaronus taip, kaip nurodyta instrukcijoje ant pakelio.

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepinkite česnaką, kol gražiai paruduos. Sudėkite pomidorus, baziliką ir pakepinkite dar 5 minutes.
  2. Atšildykite midijas, perplaukite ir apžiūrėkite, ar visos midijos yra švarios – neturi likti plaušelių, atplyšusių kiautų gabalėlių. Į puodą midijas dėkite su geldelėmis, tad jų nepašalinkite.
  3. Midijas užpilkite sultiniu, pavirkite minutę, tuomet užpilkite paruoštu padažu, sudėkite paprikas, pagardinkite druska ir pipirais. Patroškinkite porą minučių.
  4. Spagečius dėkite į lėkštę, ant viršaus dėkite midijas ir padažą. Papuoškite petražolėmis ir smulkinta citrinos žievele.

Skanaus, senjorai!

pixabay.com nuotr.

1 komentaras “Midijų patiekalai: nuostabūs skoniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.