Patarimai, kad Velykos būtų saugios
Velykos – tai metas, kai susiburiame su artimaisiais, dalijamės šypsenomis, vaišėmis ir gera nuotaika. Tačiau tam, kad šventės nepavirstų nemalonių sveikatos problemų laikotarpiu, būtina prisiminti keletą paprastų, bet labai svarbių taisyklių. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena – švarios rankos, atsakingas požiūris į maisto gamybą ir saugus maisto laikymas yra svarbiausi žingsniai, siekiant išvengti apsinuodijimų ir žarnyno infekcijų.
Švarios rankos – pirmasis žingsnis į saugią šventinę virtuvę
Šventinių patiekalų ruošą reikėtų pradėti nuo elementarios, bet itin reikšmingos taisyklės – kruopštaus rankų plovimo. Tai paprastas, bet efektyvus būdas apsisaugoti nuo kenksmingų bakterijų patekimo į maistą. Gamindami venkite liesti telefonus, pinigines ar kitus pašalinius daiktus, kurie gali būti bakterijų židinys.
Prieš vartojimą svarbu gerai nuplauti ne tik daržoves bei vaisius, bet ir kiaušinius. Baigus gaminti – nepamirškite nuvalyti darbo paviršių ir išplauti naudojamus įrankius.
„Žalią mėsą ruošiant naudokite atskirus peilius ir pjaustymo lenteles nuo tų, kurie skirti kitiems produktams. Jei pasireiškė žarnyno infekcijų simptomai, pavyzdžiui, pykinimas ar viduriavimas – gaminimą geriau patikėti kitiems šeimos nariams“, – pabrėžia NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė.
Maisto apdorojimas ir laikymas – svarbus žingsnis sveikatai užtikrinti
Viena dažniausių žarnyno infekcijų priežasčių – netinkamai apdorotas ar laikomas maistas. Norint išvengti ūmių žarnyno ligų, būtina tinkamai išvirti ar iškepti patiekalus, ypač mėsos produktus. Pavyzdžiui, salmoneliozės bakterijos žūva tik esant 65 °C temperatūrai per 5 minutes, o kampilobakteriozės bakterijų sunaikinimui reikalinga bent 70 °C temperatūra, kuri turėtų išsilaikyti 2–3 minutes.
Nepamirškite ir maisto laikymo taisyklių – pagaminti patiekalai neturėtų stovėti kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas. Laiku suvartojus ar atšaldžius maistą, išvengsite bakterijų dauginimosi ir toksinų susidarymo.
Kiaušiniai – šventinio stalo pažiba, bet ir galimas pavojus
Kiaušiniai – neatsiejama Velykų tradicijų dalis, tačiau su jais reikia elgtis ypač atsakingai. Rinkitės tik šviežius, patikimos kilmės produktus, patikrinkite galiojimo terminą, laikykite šaldytuve originalioje pakuotėje.
Prieš virimą ar kepimą kiaušinius būtina nuplauti, o suskilusius – iš karto išmesti. Specialistai rekomenduoja kiaušinius virti kietai, o žalių kiaušinių patiekalų, tokių kaip naminiai ledai, kremas ar „Tiramisu“ desertas, geriau vengti.
Svarbu žinoti, kad kiaušiniai – viena pagrindinių salmoneliozės šaltinių. Ši infekcija pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, o simptomai dažniausiai atsiranda per 6–72 valandas po užsikrėtimo. Didžiausia rizika kyla senjorams vartojant nepakankamai termiškai apdorotus kiaušinius, mėsą ar paukštieną bei nesilaikant tinkamos virtuvės higienos.
freepik.com nuotr.